Vetélkedő a névadó tiszteletére

2019.04.14. 07:00

Bocskai-napok: Apródok a papkeszi iskolában

Kiállítás, vetélkedő, honvédelmi nap, környezetvédelmi délelőtt, hogy csak a legfontosabbakat említsük az elmúlt napokból a papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola életéből. Miért fontos a közösség életében az immár tradicionális Bocskai-napok? – tettük fel a kérdést.

Juhász-Léhi István

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének hála a gyerekek be is öltözhettek honvédségi felszerelésekbe

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Ez egy nagyon régi hagyomány. Iskolánk tavaly volt tízéves, és Bocskai fejedelemnek is áprilisban van a születésnapja – mondta Bollók Gyula, a Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola igazgatója, aki megosztotta lapunkkal: ilyenkor egy ünnepségsorozattal emlékeznek meg névadójukról, s mindez mára az egyik legszebb eseménye lett az iskolának.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének hála a gyerekek be is öltözhettek honvédségi felszerelésekbe Fotó: Juhász-Léhi István

– Mindig a gyerekek vannak a fókuszban. Olyan programot állítunk össze, ami élmény. Nagyon fontosnak tartjuk az oktatásunkban és a mindennapokban is, hogy békés, boldog, nyugodt körülmények között legyenek a gyerekek – fogalmazott az igazgató.

Kiemelte: fontosnak tartják a család szerepének megerősítését az iskolában, illetve a hazaszeretetre nevelést. Ennek keretében évek óta működik egy program az iskolában szakköri formában, ami nem más, mint Apród program, amivel a hazafias nevelést szeretnék erősíteni. A program támogatója Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete: kis csoportos formában, tíz apródot „képeznek ki”.

Bollók Gyula hangsúlyozta, hogy Bocskai fejedelem volt az egyetlen, aki győztes szabadságharcot vívott hazánkban. Bíznak benne, hogy személyes példája, akaratereje, hazaszeretete áthatja majd a gyerekek gondolkodását is.

A Bocskai-napok már szerdán megkezdődött: Csonka Ibolya művésznő kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Csütörtökön rendezték meg Bocskai István emlékére a honvédelmi napot, pénteken pedig már környezetvédelmi délelőttön vehettek részt a diákok a Balaton-felvidéki Geopark munkatársainak köszönhetően, de volt Bocskai-vetélkedő, míg vasárnap a Bocskai-napokat ünnepi istentisztelettel zárták.

Örömmel jöttek

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta: a papkeszi oktatási intézmény meghívásának nagy örömmel tettek eleget. Várják az Apród programba a felső tagozatosokat, míg a honvédelmi napon bepillantást nyerhettek a diákok a Magyar Honvédség életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában