nyolcadik alkalommal

2018.09.09. 21:50

Ha ősz, akkor litéri szilvaünnep

Nyolcadik alkalommal rendezte meg szombaton a szilvaünnepet a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület.

Leitner Vera

A legfiatalabbakat is bevonták a programba

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A község önkormányzata, a Litéri Táncosok Baráti Köre, a Sólyi Kertbarátok Egyesülete és a Litéri Polgárőr Egyesület közreműködésével szervezte meg a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület a szilvaünnepet, mely nyolc év alatt több vendéglátó porta és alkotócsoport bevonásával hagyományőrző, közösséget összekovácsoló felvonulássá nőtte ki magát.

A legfiatalabbakat is bevonták a programba Fotó: Nagy Lajos/Napló

A művelődési háztól indult menet néptáncosokkal, valamint Németh Dénessel és zenekarával kiegészülve vonult át a településen, miközben több portán vendéglátó házigazdák, finom falatok és néptáncos műsorok fogadták a résztvevőket. Csiszárné Baranyai Anita, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az ünnephez az évek során civil szervezetek, az óvoda, tavaly a református, idén pedig a katolikus egyház is csatlakozott.

– A településen élők bevonásával ünnepeljük a jeles napokat. Ősszel a szil­vaünneppel, télen a Zöld­ág-karácsonnyal, tavasszal téltemető tavaszünneppel készülünk, de együtt ünnepeljük a húsvétot is. Fontos, hogy programjaink összetartsák a közösség valamennyi tagját a legfiatalabbaktól a legidősebbekig – mondta el az elnök, aki hozzátette, a szilvaünnep esetén is mindig a hagyomány az irányadó, ám egy kicsit idén is újítottak: a katolikus egyház mint befogadó porta mellett új együttesként a Veszprém–Bakony Táncegyüttes is részt vett a felvonuláson.

A szilvaünnepet idén a hatvanéves Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes jubileumi programsorozata keretében rendezték meg, az egyesület pedig már lelkesen készül a Zöldág nagy jubileumi műsorára, melyre 2019. június 28-án Veszprémbe, a Petőfi Színházba, június 29-én pedig Litérre közös ünneplésre várnak régi és jelenlegi Zöldág-asokat, valamint az egyesület barátait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában