a diadal napja

2018.06.09. 09:57

Ma ostromolják meg a törökök Várpalotát

Magyar és török csapatok vertek tábort pénteken a Várpalota jelképének számító Thury-vár előtt, hogy felkészüljenek a nagy ostromra. Elstartolt ugyanis a Diadal napja történelmi várjáték, amellyel Thury György kapitánynak és hős törökverő katonáinak állítanak emléket a hétvégén a településen.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Kora estére álltak is a sátrak, a XVI. századot megidéző hagyományőrzők fel s alá masíroztak a vár előtti téren, miközben autentikus muzsika szólt. A Thury-Vár Nonprofit Kft., a várpalotai önkormányzat, valamint a világjáró lovas, Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók ingyenes történelmi rendezvényére már a nyitónapon sokan kíváncsiak voltak.

Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Volt is mit nézni, illetve hallgatni, hiszen nyitányként Berecz András, az ország mesemondója szórakoztatta a nagyérdeműt, majd Agarak képekben, futtában címmel Tóth Zoltán különleges, a középkorban oly népszerű kutyafajta dicsőségét hirdető alkotásaiból nyílt képzőművészeti kiállítás a vár rendezvénytermében. Közben a várudvaron a kovácsmesterek már készítették a csatához szükséges fegyvereket, s az ország szinte minden szegletéből Várpalotára sereglett 17 hagyományőrző csoport tagjai is korhű öltözékben vonultak Várpalota központjában.

Este aztán a vár előtti téren felállított lelátókat szinte teljesen megtöltő közönség, no meg a háromnapos történelmi várjáték narrátora, Töll László ezredes, hadtörténész elé járultak a csapatok egy mustrára. Magyar vitézeket és török harcosokat megszemélyesítő hagyományőrzők mellett többek spanyol és olasz szabadcsapatokat „játszó” csoportok is a közönség elé léptek. Ezt követően a várost bejáró felvonulásra indultak a résztvevők Thury György kapitány, azaz Oláh Tibor vezetésével. Az este további részében Kátai Zoltán legendás énekmondó műsorának, valamint tűzzsonglőrök produkciójának is tapsolhatott Várpalotán a lelkes közönség.

Távolról érkezett vendégek az agarakról szóló kiállításon. Ginny Szingapúrból, José Barrios pedig Peruból érkezett Várpalotára, a Diadal napja történelmi várjátékra Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Az ingyenesen látogatható történelmi várjáték fő napját ma tartják. Már reggeltől színvonalas programok várják az érdeklődőket, akik délután Mónus József világbajnok távlövő bemutatója mellett lórablást, párbajt, középkori ítélkezést, majd akasztást is láthatnak a Thury-várnál, ahol a tervek szerint este nyolc óra után kezdődik majd a várostrom, amikor a hős magyar vitézek megütköznek a Várpalotához érkező török seregekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában