Az érzékeny bariton

2018.05.09. 14:00

Kórushangversennyel emlékeztek meg Ney Dávidról

Helyi és környékbeli énekkarok léptek színpadra a várpalotai születésű, érzékeny baritonjáról híres operaénekes nevét és munkásságát őrző 57. Ney Dávid Kórushangversenyen a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Szabó Péter Dániel

Cseresznyés Zsuzsanna vezényletével a pétfürdői Horváth István Általános Iskola kórusa is színpadra lépett a megemlékező hangversenyen Fotó: Szabó Péter Dániel

Évtizedek óta rangos seregszemléje a helyi és környékbeli kórusoknak a Ney Dávid nevét viselő hangverseny. – A hangverseny névadója, a 19. század végének legkiválóbb baritonénekese Várpalota szülötte, a városban töltötte gyermekéveit. Minden évben színvonalas kórusszenével adózunk emlékének – mondta el köszöntőjében Campanari-Talabér Márta polgármester, aki a pétfürdői Horváth István Általános Iskola tanulóinak megemlékező műsorát követően a diákok társaságában koszorút helyezett el Ney Dávid színpad előtt elhelyezett képénél.

Elhangzott, a nagy terjedelmű, érzékeny baritonjáról s meggyőző színpadi játékáról ismert egykori palotai szabólegény 1884-ben lett az Operaház vezető művésze. Élete és munkássága előtt tíz kórus tisztelgett színvonalas produkciókkal az 57. alkalommal megrendezett hangversenyen.

Ezt követően aztán a muzsikáé volt a főszerep a művelődési központban. Nyitányként a pétfürdői Horváth István Általános Iskola kórusa (kórusvezető: Cseresznyés Zsuzsanna) énekelt egy népdalkánont, valamint Máté Péter és S. Nagy István örökbecsű szerzeményét, a Zene nélkül mit érek én című számot. A Bán Aladár Általános Iskola kórusának előadásában (kórusvezető: Kutenicsné Izer Viktória) Szőnyi Erzsébet Sárga csikó és Nagy Olivér A halász című szerzeményét hallhatta a közönség, az Inotai Tagiskola kórusa (kv.: Szabóné Dudás Valéria) pedig népdalcsokorral és egy olasz népdallal lepte meg a művelődési központ színháztermét megtöltő közönséget.

Cseresznyés Zsuzsanna vezényletével a pétfürdői Horváth István Általános Iskola kórusa is színpadra lépett a megemlékező hangversenyen Fotó: Szabó Péter Dániel

A Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola kórusa (kv.: Nagy Ildikó) többek között Jacques Berthier Gloria, gloria című kánonját, illetve Balázs Árpád Bodzavirág című kórusművét énekelte, a Rákóczi Telepi Tagiskola kórusa (kv.: Kutenicsné Izer Viktória) pedig Kerényi György A faragószék nótája és Rossa László Ma come balli bella című művét adta elő.

A Vásárhelyi András Tagiskola kórusa (kv: Schwarczingerné Köveskuti Zita) a Gaudeamus hodie mellett Daróczi Bárdos Tamás és Lukin László Fogócska című szerzeményével készült a hangversenyre, a berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola dalköre (kv.: Turcsányi Istvánné) egy vasi népdalcsokrot, majd a Hogyha nékem Laci bátyám című népdalt adta elő, míg a Thuri György Gimnázium kórusa (kv.: Tiliné Cartoletti Emerita) a Somewhere only we know, illetve Camila Cabelo Havana című számát énekelte el.

A diákok mellett felnőtt kórusok is színpadra léptek a hangversenyen. A Péti Férfikar (vezényelt: Lovrek Ká-roly) Vavrinetz Széles a Balaton, illetve Pintér Három katonadal című művével lepte meg a közönséget, a Borbás Károly karnagy vezette Várpalotai Bányász Kórus pedig a rendezvény zárásaként Erkel Ferenc Bánk bánjából adott elő részletet, valamint Bárdos Lajos Patkóéknál című szerzeményét énekelte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában