Kiállítás

2017.10.07. 13:00

Pillanatok… – Festmények versekkel, idézetekkel

A természet közelsége, a Balaton szépsége, szelídsége és romantikája nagy hatással van a festészetére, a hegyek és a vizek szerelmese

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos

Pillanatok” címmel nyílt meg az Agóra előcsarnokában Holányi Julianna festőművész kiállítása, amelyet Burai Gézáné nyugalmazott tiszti klub igazgató, a Magyar Kultúra Lovagja nyitott meg.

Fotó: Balogh Ákos

Elmondta, hogy Holányi Julianna eddig összesen 140 egyéni, ebből 17 veszprémi, és 200 feletti csoportos kiállításon vett részt és Bécstől-New Yorkig külföldön is nagyon sokfelé bemutatkozott már.

Fotó: Balogh Ákos

– Ha végigpillantunk a falakon, legelőször a színgazdagság ötlik a szemünkbe. A természet kifogyhatatlan téma lehetőség. Avatott kézzel nyúl a személyes benyomásokból, látvány élményből táplálkozó balatoni motívumokhoz. Ezek karaktere könnyedén átsugárzik ecsetvonásain. A festmények összhangot tükröznek a művész életigenlő szemlélete, nyitottsága és az őt körülvevő világ között – mondta köszöntőjében Burai Gézáné.

A művésznő 39 képpel, két képsorozattal mutatkozik be a tárlaton. Az egyik egy pince sorozat, amelynek elindítója a 2010-es balatonfüredi biennálén díjnyertes „Kezdődhet a szüret” című képe volt. Rozsdás pince zárak, régi pinceajtók, levendulák és őszi levelek ihlették alkotásra. Másik sorozata városképeket, köztük veszprémi és környékbeli tájképeket vonultat fel. A felső szinten akvarell képeit állították ki, amelyek a Balaton-felvidékhez és a Bakonyhoz kapcsolódnak. Az aradi vértanukról is megemlékezett egy képpel. Holányi Julianna elmondta, hogy édesanyja aradi származású és a szobájában, mint minden aradi magyar embernél, kint volt a 13 vértanú képe a falon, és fontosnak érezte, hogy október 6-ról, a megnyitó is erre a napra esett, ilyen formában megemlékezzen ezen a napon.

Fotó: Balogh Ákos

A kiállítás címével kapcsolatban az alkotó úgy fogalmazott, hogy a „Pillanatok”-at, innen-onnan, az életből, a természetből, egy összefoglaló címnek gondolta és mindegyik kép alá keresett egy-egy versidézetet, ami ugyanazt az érzelmet fejezi ki, mint amit a képen is ábrázolt.

Fotó: Balogh Ákos

A megnyitón közreműködött a Time Out Duo : Görögné Fülöp Lídia énekelt és Görög Dániel gitározott. A megjelent látogatók között kisorsolták a művésznő egy alkotását.

A kiállítás október 22-ig tekinthető meg az Agórában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában