Felsőörs

2017.10.03. 18:33

A Miska-mesékkel mutatkozott be a Bárókerti Bábszínház hétvégén

A Bárókerti Bábszínházat Simon Annamária bábos, színháztörténész, közösségszervező alapította 2017-ben a településen. Ez az első olyan projekt, amelyben nem „kőszínházi” bábosként, hanem saját indíttatásból, önállóan készített gyerekeknek előadást.

Sági Ági

– Azóta szerettem volna egy saját bábszínházat, amióta elmentem szülni a Kabóca Bábszínházból. Ott az utol-só darabom a Girgác Lacku című vásári előadás volt, amelynek én voltam a zeneszerzője és a zenésze egyben. Ez meghatározta és átformálta mindazt, amit a bábszínházról és önmagamról gondoltam. Egyszerre játszottam és hangszeren kísértem, emellett megérintett a vásári komédiák sajátos légköre is. Azóta éreztem azt, hogy én is ezt akarom csinálni – mondta Simon Annamária.

A bemutatkozó előadást a felsőörsi gyerekek előtt tartották. A kéttagú társulat jól vizsgázott: a 45 perces elő-adást feszült figyelemmel kísérték a gyerekek.

– Véletlenül láttam meg a balatonalmádi könyvtárban a Miska-mese szekrénydíszletét. Azonnal tudtam, hogy nekünk dolgunk lesz egymással... Megkerestem a tulajdonost, Horváth Mártát, aki azonnal kapható volt egy közös játékra. Játszótársnak Kingát választottam, aki gyönyörű versmondásával és sajátos orgánumával, hozzáállásával új színt hozott mindabba, amit a bábszínházról gondoltam – tette hozzá.

– Középiskolásként a versek és a versmondás szerelmese lettem. Tanítóként végeztem, és dolgoztam is a szakmámban. Amikor 2012-ben megszületett a kisfiam, a versek és a mesék visszatértek életembe, és már nem múlik el nap mesélés nélkül. Akár a mesehősök, én is kincsre leltem akkor, amikor igent mondtam a bábozásra – mondta el Ruzsin-Bóné Kinga, a Bárókerti Bábszínház másik tagja.

A Miska-mese Horváth Márta bábos, tervező, rendező önálló meséje. A bábokat is ő készítette fűrészporból, a Hollandiában vett szekrénykét is ő formálta át díszlet- té, és a darab rendezését is vállalta.

A mese Miskáról szól, aki kissé együgyű, de jószívű behemót, aki kétbalkezességével mindig csak bajt okoz. De a mesében Miska is megmutathatja, hogy jóhiszemű balgasága egy kis furfanggal társulva mindenre képessé teszi, akár az ördöggel is farkasszemet tud nézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában