2024.11.09. 21:00
Bakony Expó: Katáék fürjtojást és cseresznyebort is hoztak
Kolozsvári Katalin fürjtojással és gyümölcsborral érkezett a 11. Bakony Expóra szombaton a Veszprém Arénába. Nem egyedül, hiszen a vállalkozásába párja, Árpád is besegít, de ott sertepertéltek a gyerekek is a pult mögött. Bárki találkozhat velük, hiszen a Bakony Expó vasárnap délután zárja kapuit.
– Fürjtojással készültünk különféle szószokban, illetve cseresznyebort is hoztunk idén – mondta Kolozsvári Katalin, aki mesélt arról is, hogy főállás mellett készítik a termékeket. Egy ilyen volumenű rendezvényre eljönniük, mint a Bakony Expó, többnapos felkészülést jelent nekik. Ám nemcsak nekik, hanem a madaraknak is.
Körülbelül 200 darab madárkájuk van, akik gondoskodnak a tojásmennyiségről ilyenkor. Nagyon hasonlít a gondozásuk a házi tyúkéra. Reggel és este kapnak élelmet és friss vizet. Annyiban más őket tartani, hogy a tojás tisztasága érdekében minimum kétnaponta kiszedik alóluk az almot, mert nem fészekbe rakják azt, hanem ahol épp kiesik belőlük.
Egy átlagos napon 80-90 darab tojás
– Egy átlagos napon 80-90 darab tojás van. Ezt nagyban befolyásolja, hogy milyen a hőmérséklet – magyarázta Kolozsvári Katalin. – Amikor már kezd hűvösebb lenni, illetve alacsonyabb a napsütéses órák száma, akkor nyilván kevesebb van. Ilyenkor becsapjuk őket egy kis fűtéssel és plusz lámpafénnyel, de átlagban 80-90 darab van.
A tojó egyébként egyszerre egyet tud, de egy-két naponta tojnak egyet mindig. Az út a piacra, jelesül most az expóra? Kata erről is szívesen beszélt. Először is összegyűjtik a tojásokat, utána kezdődik a feldolgozás: először sós vízben megfőzik őket, mint bármi más madárnak a tojását, főzés után egy kicsit szikkasztják őket, hogy ne csöpögjön belőlük a víz, és utána mennek a füstre.
Díjak a 11. Bakony Expón
A pénteki megnyitón az alábbi elismeréseket osztották ki a szervezők:
- Élelmiszer kategória: Varga András és Dudás Gergely (Veszprémi Chili)
- Ital kategória: Keller Bor Manufaktúra
- Kézműves termékek: Belencsák Mihály késes kézműves
- Innováció kategória: Szabó Gergely gyümölcsecetei
- Vásári különdíj: Laczkó Dezső Múzeum
- Magosz-különdíj: Rózsa Hús
– Ugyanúgy füstöljük őket, mint más a sonkát vagy a kolbászt, csak mi nem fával füstölünk, hanem egy titkos dologgal – árulta el mosolyogva. – A füstölés után ismét szárítjuk őket, hagyjuk levegőzni, és levegőztetés után kerülnek bele ezekbe az üvegekbe. Vagy olívaolajos, tökmagolajos vagy paradicsomos szószban.
Ezek a tojások nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Sokkal magasabb a vitamintartalma, mint a tyúktojásnak, de nagyobb a beltartalma, tehát laktatóbb is. Ami nagyon fontos még, hogy szalmonellával nem képes fertőződni, ezért nyersen is fogyasztható.
– Rengeteg sportoló, illetve akik énekléssel foglalkoznak, nyersen fogyasztják – derült ki a cseszneki hölgy szavaiból. – Ráadásul alacsony a koleszterinszintje, és ami még nagyon kiemeli a többi közül, hogy akik a tojásra allergiásak, azok a fürjtojásból készült termékeket is elfogyaszthatják, ugyanis nem allergén.
Bakony Expó szombati nap
Fotók: Nagy Lajos/NaplóNem csak fürjtojást hoztak a Bakony Expóra
Katalin és Árpád viszont a 11. Bakony Expóra nemcsak tojással érkezett, hanem gyümölcsborokkal. Az ízléses csomagolású üvegek a cseresznye- mellett meggybort, szilvabort és almabort rejtettek. A portán élő gyümölcsfáik szolgáltatják ezekhez az alapanyagokat.
– Minden gyümölcsborunk a saját fáról származó termésből áll, és hagyományos szőlészeti eljárással készítjük a borainkat. Ugyanúgy, ahogy annak idején a nagyapák lepréselték a szőlőt. Mi a cseresznyét, körtét, almát, szilvát, ami éppen a présbe kerül, ugyanúgy lepréseljük, majd lehordozzuk. Annyi a különbség, hogy nem fahordóban vagy műanyagban tartjuk, hanem üvegdemizsonokban helyezzük el a kezdeti gyümölcslevet, aztán potyogós eljárással megvárjuk, míg kiforr, többször átfejtjük, majd palackozzuk, és újabban már pecsétviasszal zárjuk a palackjainkat – mondta.
Katáék egyébként részt szoktak venni a környékbeli piacokon, vásárokon is.
– A zirci piacon is többször kint vagyunk, de a karácsonyi vásárokat is tervezzük idén – tette hozzá búcsúzóul.