Történelemről fiataloknak

3 órája

Vannak példaképek!

A haza üzenete szent volt, utalt egy korabeli idézetre Rojtos Norbert, a Balatonfüredi Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója az 1848-49-es szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére rendezett ünnepségen Balatonfüreden.

20241004.Balatonfüred. Eötvös iskola. Megemlékezés az aradi vértanukról. Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.

– Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe, kezdte Rojtos Norbert egy idézettel az ünnepi beszédet. Azt mondta, nemzetünk történelmének egyik kiemelkedően fájó, tragikus színhelyévé vált Arad. Emlékezünk a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, és babérkoszorú helyett bitófa, vagy enyhébb büntetésként golyó általi halál jutott nekik osztályrészül. A 175 éve kivégzett 13 aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi és etnikai sokféleségét. 

Rojtos Norbert,a balatonüredi református általános iskola és óvoda főigazgatója. Fotó: Nagy Lajos


– Valamennyien hősök voltak, a szó legnemesebb értelmében. Damjanichnak igaza lett, aki kivégzése előtt e szavakat intézte az utolsónak maradó Vécseyhez: „A haza ügye szent volt, s a mi halálunk új erőt ád neki!", fogalmazott a szónok. Rojtos Norbert utalt rá, az 1848-as szabadságharc ugyan elbukott az osztrák és orosz túlerővel szemben, de az áldozatvállalás, a küzdelem egyáltalán nem volt hiábavaló. Az 1848-49-es forradalom kivívta a jobbágyfelszabadítást, a közteherviselést és a törvény előtti egyenlőséget, a szabadságharc társadalmi vívmányait már nem lehetett meg nem történtté tenni. A magyarok hősies katonai teljesítménye elismerést váltott ki Európa-szerte, a nemzeti függetlenségbe vetett remény tovább élt. A haza függetlensége 1867-ben a kiegyezéssel – ha korlátokkal is –, de megvalósult, újra lett felelős magyar kormány, az ország megindult a felemelkedés és gyarapodás útján. Rojtos Norbert beszélt még a mai fiatalokról, akikkel együtt emlékeznek azokra, akiknek tette ma is példaértékű. Ennek megismertetésében meghatározó szerepe van a pedagógusoknak, szülőknek, családoknak. – Az aradi hősök nem jönnek szembe a közösségi média hírfolyamaiban, nem gyűjtenek like-okat, kommenteket, nem töltenek fel hetente TikTok-videókat, nem celebek a szó mai értelmében. Mégis érdemes követni őket, példát venni róluk, meghallani üzenetüket – húzta alá Rojtos Norbert. 

Az ünnepi gondolatok után szép műsort adtak a Balatonfüredi Református Általános Iskola és Óvoda diákjai, valamint a Reformkori Hagyományőrzők Társasága. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!