Kitűnő hangulatú fesztivál

2 órája

A szőlőmunkásokat, borászokat ünnepelték Balatonfüreden (képgaléria)

Méltatta Kontrát Károly országgyűlési képviselő a szőlőmunkásokat és borászokat a tömeget vonzó Füredi Szüreten, amit október 11-13, között rendeztek meg a városban. A kitűnő hangulatú fesztivál fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt, az eseményt Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a Balatonvin Borlovagrend és a Balatonfüred–Szőlősi Hegyközség szervezte

Kovács Erika

Szüreti felvonulás Balatonfüreden: Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nagymestere, a Balatonvin Borlovagrend elnöke egyebek mellett kiemelte, idén ünnepli 40. születésnapját a borlovagrend, majd Kontrát Károly országgyűlési képviselő kifejtette, az esemény hangulatát fokozza, hogy azt egy gyönyörű városban és környezetben rendezik meg. A politikus külön szólt a Balaton, illetve a Balaton-felvidék szépségéről, majd aláhúzta a magas szintű borkultúrát, amely, mint mondta, jelentős idegenforgalmi vonzerőt ad a térségnek.

füredi szüret
Tömeget vonzott a kitűnő hangulatú Füredi Szüret
Fotó: Nagy Lajos/Napló

- A fesztivál pedig jelentős szerepet játszik abban, hogy a Balatont ne csak nyáron keressék fel az emberek - vélekedett. - Ősszel is csodás a Balaton! – mondta.

Szüreti felvonulás Balatonfüreden

A Füredi Szüret a város egyik legnépszerűbb kulturális, turisztikai rendezvénye, mert a település 30 éve viseli a szőlő és a bor nemzetközi városa címet, ahol cél a borkultúra népszerűsítése. A leglátványosabb program, ahogy idén is, minden évben a díszes, vidám szüreti felvonulás volt: a Szent István térről a Kisfaludy színpadig kitűnő hangulatban Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara kíséretében vonult mások mellett Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester és Koczor Kálmán nagymester, a Balatonvin Borlovagrend elnöke, valamint több helyi képviselő az egész országból érkezett borlovagok, gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok, hagyományőrző csoportok, íjászok, huszárok, betyárok. A menetet végig tömegek tekintették meg, éljenezték. A történelmi egyházak képviselői a partnál megáldották a szőlőharangot, majd bemutatkoztak a borlovagrendek, és a szervezők kitűnő programmal is kirukkoltak. Az esemény hangulatát Szentesi Vajk kisbíró ízes, elegáns humora külön emelte.

A Tagore sétányon vasárnap estig gazdag programsorozattal várták a szervezők az érdeklődőket, külön gondoltak a gyermekekre, a családokra is. Volt kézművesvásár, népi játszópark, kitűnő koncertek, gasztroudvar és borfalu. Az esemény alkalmából sütiversenyt is hirdettek különböző kategóriákban, melynek eredményét később teszik közzé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában