Sünök: mi lesz velük télen?

Sünök elbújnak a hideg elől, bevackolják magukat a természet rejtekhelyeire. A sünök október-november táján keresik a búvóhelyeket, márciusig, áprilisig ott maradnak.

2519698795

Fotó: Khmnk Stasia

A sünök, mókusok egy része nem alussza át a telet, legalábbis nem folyamatosan, csupán elbújik a hideg elől és pihen. 

Sünök elbújnak télre
Sünök elbújnak télre
Forrás: Facebook

 

Sünök közül többen téli álomba merülnek, aminek legfőbb oka a hideg mellett a táplálék hiánya. Az állatok anyagcseréje ilyenkor lelassul, testhőmérsékletük pedig a környezet hőjéhez közelítve csökken. Ezáltal kevesebb energiát kell felhasználniuk az alvásnál, így elegendő számukra a tavasszal és nyáron felhalmozott tápanyag. Vannak, akik egyáltalán nem ébrednek fel ez alatt.

 

Sünök: odút ásnak

A sünök már készülnek a télre. A denevérfajok telelési szokásai eltérőek: bizonyos fajok épületek réseiben, mások faodvakban telelnek. Egyes fajok nyári tartózkodási helyük közelében maradnak télire, de sokan óriási távolságokat tesznek meg telelőhelyükig, a barlangokig. Képesek több száz kilométert repülni. Itt csoportban vagy magányosan függeszkedve lógnak a barlang faláról, illetve bebújnak a repedésekbe. Enyhe télen a barlangban megmozdulnak ugyan, de márciusig nem jönnek elő a szabadba. A téli álmot alszanak még például a hörcsögök, ürgék, mormoták is. A denevér és a mormota öt-hat, a sün és az ürge három-négy, a pele két-három hónapot alszik. A medve és a borz nem alszik valódi téli álmot, míg mások időnként előbújnak néhány falat erejéig.

sün odút ás gyökerek között, bokrok alatt, melyet avarral bélel. Előfordul, hogy nyúl elhagyott üregébe húzódik be. Ha nagyon hidegre fordul az idő, remegni kezd a teste, így fűti magát. Külső zavaró hatásokra felébredhet téli álmából.  A pelék, miután felhizlalták magukat makkal, befekszenek saját készítésű odvaikba, és vastag farkukkal betakaróznak. A fészket készíthetik földbe, kövek alá vagy faodvakba, madárodvakba, de a lombtakaró alatt is összegömbölyödnek. Ha túlzottan lehűl a hőmérsékletük, kicsit mozognak, hogy felmelegedjenek. A mókus nem alszik mély téli álmot. A napsütéses, enyhébb napokon télen is élelem után kutat. Ősszel sok kis földalatti éléskamrát hoz létre, melybe terméseket halmoz. Így biztosítja télire a táplálékot, bár sok kis raktárból csupán egyet-kettőt talál meg később. Egymás raktárait is örömmel megdézsmálják, így elegendő élelemhez jutnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában