Mentési gyakorlat

8 órája

Földrengés Nagytevelen

A Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány, az MH 47. Bázisrepülőtér Kutató-Mentőalakulat tagjai, a Bács-Kiskun Vármegyei Speciális Mentő Egyesület, valamint a Speciális Mentő Alakulat Alapítvány Nagytevelen tartott tréninget. Az összevont mentési gyakorlat során repülőgép-szerencsétlenség és földrengés által eltűnt személyek felkutatása, valamint ellátása is a feladatok között szerepelt.

Haraszti Gábor

A megnyitón Kulcsár József, a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány elnöke valamint Kovács Ottó tűzoltó alezredes, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője köszöntötte a résztvevőket, utóbbi elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy részt vehet a gyakorlaton, ahol az a célja, hogy megfigyelje a gyakorlat végrehajtását, metódusait. Az összevont mentési gyakorlat során kutyás keresés területen és épületen belül, alpintechnikával kiépített kötéltechnikás mentés épületből és mélyből valamint a sérültek kimentése és elsősegélynyújtás volt a feladat – tájékoztatott Kulcsár József, az alapítvány elnöke.

Mentési gyakorlat Nagytevelen
A mentési gyakorlat több szervezet együttműködésével valósult meg
Fotó: Haraszti Gábor

Összevont mentési gyakorlat négy csapat részvételével

- Négy mentőcsapatot hívtam meg a mai napra, aminek az volt a célja, hogy kicsit jobban megismerjük egymást, tapasztalatot cseréljünk. Komplex feladattal készültünk, a téma repülőgép-szerencsétlenség illetve földrengés után emberek kimentése volt, akiket kutyákkal és emberi erőkkel kutattunk fel, majd ellátást követően a mentőautóhoz szállítottuk. Azért fontosak az ilyen gyakorlatok, mert itt tudjuk felmérni, hogy a csapatok mennyire felkészültek, milyen területeken vannak esetleg hiányosságok, ezeket hogy lehet kezelni, javítani. 

Együttes erővel hozták ki a bajbajutottakat
Fotó: Haraszti Gábor

Mentőkutyák és alpintechnika a katasztrófaszimulációban

– Ez az első gyakorlat egyébként, amit az alapítvány egyedül szervezett – folytatta a szakember. – Arra sem volt példa, hogy négy szervezet közös bevetésen vegyen részt, ezáltal van egészségügyi rész, műszaki oldal, kutyás egység és alpinisták is. A nagyteveli terület ideális helyszín volt, minden feltételezhető katasztrófát optimálisan lehetett szimulálni – tájékoztatott Kulcsár József, aki hangsúlyozta, a mentőkutyák megfelelő képzésére és vizsgáik felkészítésére elengedhetetlen volt a gyakorlat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában