Együtt emelték

10 órája

Régi kövek kertje a Magas-Bakonyban – Jó példa elhagyott sírok gondozására (képgaléria, videó)

A kegyelet törött kődarabjait, amiket erdők alján, utak mentén találtak, elvitték tavaly ősszel az olaszfalui temetőbe a helyi önkéntesek. Idén kibővítették a régi sírkövek, síremlékek kertjét, ide raktak át több már régóta nem gondozott sírjelet, hogy méltóképp emlékezzenek eleikre. Jó példa ez az elhagyottnak tűnő, kőkeresztekkel díszített fejfák megmentésére.

Rimányi Zita

 

Régi sírjeleket mentettek meg olaszfalui civilek tavaly ősszel, az emlékezés temetőn belüli kertje ekkor kezdett formálódni településükön. A kegyelet kődarabjait rakták össze, régi, több száz éves, törött sírjelek részeit egymás mellé tették, a sírkertben külön részt kialakítva azoknak. Úgy vélik, így a település közös emlékezetének töredékei összeforrhatnak. Jórészt egyesével cipelték, emelték a köveket, jármű, emelődaru csak részben tudott segíteni a feladat elvégzésében, de persze azért is hálásak voltak, hogy ilyen módon is támogatta egy helybeli a célt, amit semmiképp nem szerettek volna feladni. Most azért beszélgettünk erről a kezdeményezésről Törökné Ringl Krisztina polgármesterrel és Varga Antal alpolgármesterrel, mert a múlt évihez hasonló, újabb akciót valósítottak meg, folytatva a régi sírkövek kertjének szépítését.

Régi sírkövek egy helyre kerültek – A régi sírjelek új kertjében gondozzák az olaszfaluiak azokat a keresztekben végződő köveket, amikhez már jó ideje nem jártak gyászoló rokonok
Régi sírkövek egy helyre kerültek – A régi sírjelek új kertjében gondozzák az olaszfaluiak azokat a keresztekben végződő köveket, amikhez már jó ideje nem jártak gyászoló rokonok
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az önkéntesmunka megint jól ment, tudtuk meg Varga Antaltól, aki tavaly a sírkőmentést kezdeményezte. Most a temető múlt évben már megszépített részébe újabb keresztekben végződő fejfák kerültek, olyanokat helyeztek át ide, amik már láthatóan régóta elhanyagoltan álltak a sírkertben. A temetői gondozatlan síremlékek egy része az emlékhelyre került. Már mintegy ötven mázsányi követ mozgattak meg a civilek, már több mint harminc sírjel van az emlékkertben. Nem volt nehéz összehívni az önkénteseket, Olaszfaluban az összefogásra más példák is akadnak és egy ideje élénk a civil élet a Zirchez közeli községben.

Méltón emlékeznek eleikre – Varga Antal alpolgármester és Törökné Ringl Krisztina polgármester a régi síremlékek kertjében, amit az olaszfalui temetőben alakítottak ki
Méltón emlékeznek eleikre – Varga Antal alpolgármester és Törökné Ringl Krisztina polgármester a régi síremlékek kertjében, amit az olaszfalui temetőben alakítottak ki önkéntesek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Régi sírkövek – Jelek a múltból

A Magas-Bakony is olyan hely, ahol találhatunk példákat arra, a régi síremlékek gondozása hogyan oldható meg, de szép példának tartjuk az olaszfalui kezdeményezést is. Náluk a régi kövek kertje arra is alkalmas, hogy ide is eljöhessenek emlékezni az elszármazottak. Őseink emléke ma is segít – hangsúlyozta a polgármester és megemlítette, egy emléktáblát terveznek a régi kövek kertjéhez, ahol gyertyát gyújthatnak az emlékezők.

Szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy akiknek a sírjeleit most szépen elrendezték egy helyen, egykor a falu megbecsült lakói voltak, akárcsak a most élők. Fontos a közös emlékezet, növeli a közösség erejét, hiszen a település története nem akkor kezdődött, amikor mai lakói születtek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában