Vadak, gombák, magok, gyümölcsök

6 órája

Gasztrohegy: kreatív fogások, vendégcsalogató Balaton 1. rész

Hagyományosabb ételek vadabban - ilyen például a szarvashúsos lasagne vagy a vadhúsokból készült kolbászok, a gomba folyékonyabb állagban, mint például a vargányasodó, vagy a szarvasgombaolaj, valamint az erdő ízletes ajándékai: az erdei bogyók és gyümölcsök. Ezek mind szerepeltek a Gasztrohegy idei első alkalmán, az Irány az erdő! jelmondathoz hűen.

Keszey Ágnes

A badacsonyi vendéglátóhelyek, borászatok tulajdonosai már több éve várják a vendégeket az őszi, téli, tavaszi időszakban a tematikus gasztrohétvégékre. 
A legújabb sorozat október utolsó hétvégéjén indult, amikor az erdő ízei uralták az ételeket. Minden Gasztrohegy-eseményen olyan ételeket kínálnak az éttermek, melyek kifejezetten az aktuális eseményre készülnek, máskor nem szerepelnek az étlapon. Így a Gasztrohegy nemcsak a vendégeknek érdekes, akik helyi és szezonális ízekkel ismerkedhetnek, hanem a séfeknek is, hiszen szárnyalhat a kreativitásuk, és a kínálat összeállítása során szakmai párbeszédeket folytathatnak más vendéglátóhelyen dolgozó kollégáikkal. A rendezvénysorozat a turizmusban is jelentős szerepet játszik: mára már egyre több vendég tudja, hogy a Balatonra minden évszakban érdemes ellátogatni. 

A Gasztrohegy ősszel is csábítja a vendégeket. A kellemes őszi időben még a szabadban is sokan kóstolták az erre az alkalomra kitalált fogásokat
Fotó: Keszey Ágnes
A Gasztrohegy ősszel is csábítja a vendégeket. A kellemes őszi időben még a szabadban is sokan kóstolták az erre az alkalomra kitalált fogásokat
Fotó: Keszey Ágnes

Gasztrohegy - az idei sorozat 

Mint ahogy korábban itt is írtuk, a Gasztrohegy idén megújult: öt alkalommal szervezik meg a helyi vállalkozók, s újdonságként partnerségben a VisitBalaton365-tel és a BalatonBike365-tel. Így a szervezők arra is biztatják a Badacsonyba érkezőket, hogy akinek kedve van, a  kölcsönözhető elektromos bringákra pattanva közlekedjen a vendéglátóhelyek között és fedezze fel  - ezen a hétvégén az őszi - táj szépségeit. 
Idén 13 vendéglátóhely készül arra, hogy a tematikus alkalmakon különleges, kóstolóadag fogásokat és hozzájuk illő borokat kínáljanak a gasztronómiai ínyencségek kedvelőinek, s kiegészítő programok, mint például irodalmi rendezvény és több borkóstoló is szerepel a kínálatban. Idén új helyszínek is bekapcsolódtak a Gasztrohegy-együttműködésbe.  
S hogy hol, milyen különlegességek kerültek a tányérokba az Irány az erdő jelmondat jegyében? Induljunk a gasztronómiai kalandozásra! 

Folly Arborétum és Borászat - vaddisznó, vargánya, fenyőmag, papardelle, parmezán 

A badacsonyörsi arborétum étterme új helyszínként debütált a Gasztrohegyen. A fenyőritkaságokat bemutató, közkedvelt helyen természetesen a fenyő is megjelenik a ételben: vaddisznó, vargánya, fenyőmag, papardelle, parmezán került az ide látogatók tányérjára. 

Forrás: Folly Arborétum Facebook oldala
Forrás: Folly Arborétum/Facebook

Korábban a közösségi oldalon így írt a csatlakozásról a Folly Arborétum és Borászat: "a régiós összefogást és Badacsony sokszínű, minőségi gasztronómiai kínálatát fémjelző esemény lehetőséget ad számunkra, hogy a szintén egész évben nyitva tartó éttermünk újabb rendezvényen mutatkozzon be és adjon ízelítőt kiemelkedő minőségű fogásaink, különleges ételkreációink és kiváló boraink választékából. Az érintett hétvégéken a Gasztrohegy aktuális tematikájához illeszkedve szervezzük meg a kerti programjainkat, így a vezetett kerti sétát és a családi szabadulószobát  is."

Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje – Omlós őzlapocka, erdei gombás házi gnocchi, fenyőmag, szarvasgombaolaj 

A badacsonytördemici vendéglátóhely is új a Gasztrohegy-helyszínek között. Itt omlós őzlapockát kínáltak erdei gombás házi gnocchival, fenyőmaggal és szarvasgombaolajjal. A tulajdonosok Sike Balázs és felesége, Velényi Réka már régóta dédelgették a gondolatot, hogy csatlakoznak a tematikus gasztrohétvégékhez. 

Az aprólékos díszítésre is jut idő 
Fotó: Keszey Ágnes
Az aprólékos díszítésre is jut idő
Fotó: Keszey Ágnes

- Most már szezonon kívül vagyunk, így több idő van arra, hogy még inkább tudjunk figyelni az apró részletekre. Így jutott idő megalkotni az étel tetejére egy ehető őszi levelet, ennek a dekorációnak a fő alapanyaga a zöldborsó - mutatta be az ételt Velényi Réka, aki a rendezvény turisztikai jelentőségéről is szólt. 
- Fontos, hogy aktivitásokat szervezzen az ember a két szezon között, elő- és utószezonban. Tapasztaljuk, hogy a programok megmozgatják az embereket, többen érkeznek a térségbe, hozzánk is. Mi itt vagyunk a hegyoldal nyugati oldalán, Szigliget felé, aki hozzánk érkezik, annak pár kilométert utaznia kell. De örömmel tapasztaltuk, hogy sokan eljöttek hozzánk. Láttunk ismeretlen arcokat is, tehát biztos a Gasztrohegy volt az apropója, hogy felfedeztek minket.  Ezen a hétvégén az időjárás is kegyes volt hozzánk, napközben sütött a nap, így még kint, a kertben is sokan szívesen leültek - tette hozzá Velényi Réka.

További finomságokról a sorozatunk következő részében fogunk beszámolni. Figyeld a veol oldalát!

 

A Balatonbike365 is a Balaton felfedezésére csábít, minden évszakban 


  •  
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában