Ló és lovas összhangban

3 órája

Nemzeti Vágta – Duplázott a döntőben a csinos bakonyi lány, Vörös Tami (képgaléria)

Végletekig kiélezett csatában lett a második idén is az Ácsteszért képviselő ló és lovas a rangos történelmi hangulatú lovasversenyen. Miért emiatt érdekes a Nemzeti Vágta a bakonyiaknak? Azért, mert a döntőben második helyével duplázó hölgy, Vörös Tamara csetényi és nagyon büszkék rá a helybeliek. Csak azért nem faluja színeiben indult, mert ezt a szerepet édesapja vállalta, akivel együtt készült lovas ünnepünkre.

Rimányi Zita

Változatos programokkal fogadta az érdeklődőket a hétvégén egyedülálló lovas ünnepünk, a 17. Nemzeti Vágta Szilvásváradon. A háromnapos eseményt a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartották meg, amely Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítménye. Magabiztos győzelmet aratott a Decs települést képviselő Tóbiás Zsuzsa, akinek Galaxy nevű lova címet védett, háromszoros és ezzel örökös bajnok lett. Csak nők a döntőben – ettől vált egyedivé a végső futam, korábban ugyanis még sosem fordult elő, hogy a döntő mezőnyének csak női résztvevői voltak. A második hely ráadásul egy végletekig kiélezett csatában dőlt el Ácsteszér javára, így Vörös Tamara 2023 után idén is második lett, Marina nyergében. A harmadik helyen Tahitótfalu lovasa végzett Rigó Lottival a nyeregben.

Nemzeti Vágta – A sikeres versenyző mosolya, azaz Vörös Tamara lova, Marina nyergében a történelmi hangulatú lovasversenyen
Nemzeti Vágta – A sikeres versenyző mosolya, azaz Vörös Tamara lova, Marina nyergében a történelmi hangulatú lovasversenyen
Fotó: Hajdu Krisztina / Forrás: Nemzeti Vágta

A lovasverseny mindig a ló és a lovas összhangjáról is szól, Vörös Tamara esetében pedig apa és lánya kapcsolatáról is. Ugyanis a fiatal hölgy már tavasz óta édesapjával közösen készült gőzerővel a Nemzeti Vágta futamaira. Vörös József Csetény színeiben maga is indult a versenyen, de az előfutamból nem jutott tovább. Gratulálunk mindkettőjüknek és a csetényi istállónak, amit a családjuk működtet.

Nemzeti Vágta – Hajrá Tami! Hajrá Marina!

Ahogy Csesznek a váráról, Csetény, a szép bakonyi falu a központjában található kastélyról híres többek közt, és most már a Vörös Lóverseny Istállóról is. A helybeliek büszkén követték figyelemmel a Nemzeti Vágta hétvégi eseményeit. Tamiért izgulva többek közt ezt írták ki közösségi felületükre: "A Vörös-család kiváló szereplése a szorgalmas felkészülés, a kemény munka eredménye. A továbbjutáshoz nem elég a gyorsaság, a tapasztalat, a ló és lovas közötti összhang, szerencse is kell hozzá. A rajt előtti pillanatok, a lovak izgatottsága, a sorsolás nagy mértékben befolyásolja a futam kimenetelét. Például Jocó az előfutamban Tamara mellett végzett, de futamában ez a remek idő a harmadik helyezésre volt elegendő. A család nagyon büszke Parázs névre hallgató lovára, hiszen ez volt az első versenye, s már most nagyon ígéretesnek mutatkozik. Egy ló felkészítése a versenyzésre, mire kézzel fogható eredményeket hoz, nyolc-kilenc évnyi munka. Hajrá Vörös Lovas Istálló! Hajrá Tami! Veletek vagyunk!"

Nemzeti Vágta – A második hely egy végletekig kiélezett csatában dőlt el Vörös Tamara (balról) javára, 2023 után idén is második lett, Marina nyergében
Nemzeti Vágta – A második hely egy végletekig kiélezett csatában dőlt el Vörös Tamara (balról) javára, 2023 után idén is második lett, Marina nyergében
Fotó: Hajdu Krisztina / Forrás: Nemzeti Vágta

Büszkék a csetényiek a csinos lányra, családjára

A Vörös Lóverseny Istálló az idei vágtán négy lovával indult. Varga Dorka Büszkével Huszárgyerek kategóriában a 4. előfutamban Rábatamási lovasaként első helyen, Vörös Tamara Marinával a 3. előfutamban Ácsteszért képviselve futamgyőztesként, Kocsis Mátyás Csipával a 10. előfutamban Farád színeiben első helyen, Vörös József a 15. előfutamban Parázzsal Csetény képviseletében a 3. helyre vágtázott be. "A Vörös családban apa és lánya párosa jó példa arra, hogy az elhivatottság, a kitartó munka mindig meghozza gyümölcsét" – így gondolják a csetényiek.

A Nemzeti Vágta hivatalos díjszállítója a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., amely évek óta támogatja a lovassportokat felvonultató rendezvényeket különleges és világhírű, egyedi porcelánjaival.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában