Megelőzés

3 órája

Október végétől kérhetők az influenza elleni térítésmentes oltások

Elkezdődött a térítésmentes influenza-oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokhoz és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így a 2024/2025-ös szezonra gyártott vakcinák október végén már az ország egész területén elérhetőek lesznek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdán az MTI-vel.

MTI

Közölték azt is, hogy a 40. naptári héten elkezdődött a légúti figyelőszolgálat működése, amelynek célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése. Az akut légúti fertőzések, ezen belül az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok és házi gyermekorvosok segítségével történik, akik az adott héten orvoshoz forduló betegek számáról, illetve az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számáról adnak tájékoztatást korcsoportonként. 

Október végétől kérhetők az influenza elleni térítésmentes oltások
Október végétől kérhetők az influenza elleni térítésmentes oltások
Forrás: Pexels-illusztráció

Az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt javasolják beadatni

A reprezentatív adatszolgáltatás hazánk lakosságának 20 százalékát fedi le, ennek alapján készül az országos becslés, pontos képet adva a járványügyi helyzetről és annak változásáról - írták. Hozzátették: a figyelőszolgálat részeként az egész ország területére kiterjedően virológiai adatgyűjtés is történik, amely reprezentálja a földrajzi régiókat. Magyarországon 150 olyan háziorvost kértek fel légúti minta küldésére, aki a figyelőszolgálatban is részt vesz, azaz klinikai adatokat is szolgáltat. A légúti minták vizsgálatát a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban végzik. Az NNGYK közölte, hogy - a tavalyihoz hasonlóan - az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre a kockázati csoportba tartozó háromévesnél idősebbek számára. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenzavírusok terjedése Magyarországon november végétől figyelhető meg a lakosság körében, és a járványos szintet általában januárban éri el, ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben - javasolják beadatni. 

A védőoltást különösen javasolják a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak. Kitértek arra, hogy az elmúlt 14 évet tekintve az influenza ellen beadott védőoltások száma a 2023/2024-es szezonban volt a legalacsonyabb. Az adatok szerint 594 465 három éven felüli ember kapott influenza elleni térítésmentes védőoltást, ebből 442 943-an (74,5 százalék) 60 évesnél idősebbek voltak. Az NNGYK felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid-19 különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak, Magyarországon jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Ezek a variánsok már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint korábban a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel - írták. Az NNGYK a 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó vakcina összetételére vonatkozó WHO-ajánlás megjelenése után indította el a Covid-19 oltóanyag beszerzését. A vakcina hazai elérhetőségéről, arról, hogy mikortól kérheti a lakosság az oltást, időben tájékoztatást adnak - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában