Fogadj örökbe, ne vásárolj!

Az állatmenhelyek zsúfolásig megteltek elhagyott, megunt, vagy rosszul tartott állatokkal, Magyarországon évente több tízezer kutya és macska kerül utcára vagy menhelyre, amelyek közül sokuknak nincs esélye új otthont találni. Fogadj örökbe és közvetlenül hozzájárulsz egy élet megmentéséhez!

Az örökbefogadott kutyák és macskák új esélyt kapnak arra, hogy szerető otthonban éljenek, és ezáltal egy állattal kevesebb fog szenvedni a menhelyeken vagy az utcán. Ezzel szemben, amikor vásárolunk egy tenyésztőtől vagy kereskedőtől, gyakran egy újabb szaporulat létrejöttét ösztönözzük, miközben több ezer állat vár reménytelenül a menhelyeken. Fogadj örökbe, és a menhelyek leterheltsége csökken!

 

Vásárlás helyett fogadj örökbe állatot!

Sokan azt gondolják, hogy a menhelyi állatok betegek vagy problémásak. Az igazság az, hogy a legtöbb menhelyi állat egészséges, jól ápolt, és megkapta az összes szükséges oltást, sőt, gyakran ivartalanítva is vannak. A menhelyek alapos orvosi vizsgálatoknak vetik alá az állatokat, mielőtt örökbe adják őket, így biztosak lehetünk abban, hogy egészséges társat választunk. Ráadásul a menhelyi állatok gyakran már felnőttek, ami azt jelenti, hogy viselkedésük és személyiségük jobban megismerhető, mint egy kölyökkorú állatnál. Az örökbefogadott kutyák és macskák sokszor hálásabbak és kötődőbbek új gazdájukhoz, mivel tapasztalták az elhagyatottság érzését, és tudják értékelni az új, biztonságos otthont.

 Sok állatkereskedésben és illegális szaporítóhelyeken nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat, a profitot helyezve előtérbe az egészség és jólét helyett. Ezeken a helyeken az állatok gyakran nem kapják meg a megfelelő orvosi ellátást, és nem megfelelő higiéniai körülmények között élnek.

Az örökbefogadás segít csökkenteni a keresletet ezek iránt a szaporítóhelyek iránt, és elősegíti, hogy az állatok ne váljanak a kereskedelmi haszonszerzés áldozataivá. 

Gyakori tévhitek az örökbefogadásról

  1. Csak problémás állatok vannak menhelyeken.
    Ez a legelterjedtebb tévhit. Az állatok menhelyre kerülésének oka legtöbbször a gazda körülményeinek megváltozása (költözés, anyagi nehézségek, családi változások), nem pedig az állat viselkedése. 
  2. Én fajtiszta kutyát vagy macskát szeretnék.
    Menhelyeken is találhatók fajtiszta állatok, nem csak keverékek. 
  3. Nekem fiatal állat kell, nem felnőtt.
    Egy felnőtt kutya vagy macska személyisége már kialakult, így biztosabbak lehetünk abban, hogy illik-e hozzánk.

Medve Zoltán 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában