III. Veszprémi Középkori Nap

2 órája

Buhurtfesztiválon ütötték-vágták egymást a harcosok

Ismét összecsaptak a páncélos harcosok a III. Veszprémi Középkori Napon szombaton a Veszprémvölgyben. Cseh, bolgár, román, horvát és természetesen magyar buhurtklubok érkeztek a kolostorok kertjébe, hogy összemérjék erejüket és igazi középkori hangulat varázsoljanak a helyszínre.

Juhász-Léhi István

A rendezvényt a Laczkó Dezső Múzeum ápolja, együtt szervezi a Magyar Buhurt Szövetséggel és több támogatóval. Mielőtt a buhurtfesztiválról beszéltünk volna, Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató a helyszínen elmondta: a múzeum gyűjteményében jelentős szerepet foglal el a középkori leletanyag, például a veszprémvölgyi lelőhelyről is sok leletük van.

Magyar Buhurt Fesztivál: középkori harcosok csaptak össze a Veszprémvölgyben
Magyar Buhurt Fesztivál: középkori harcosok csaptak össze a Veszprémvölgyben
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Buhurt harcosok a küzdőtéren

- Fontosnak tartjuk, hogy ne csak önmagukban jelenjenek meg a tárgyak, hanem egy kicsit próbáljuk életre kelteni azokat, ezért hagyományőrzőket vonunk be a programba - fogalmazott Péterváry-Szanyi Brigitta.

Ennek érdekében két jelentős hagyományőrző rendezvényük van egy évben: az egyik a tavaszi Honvédelmi nap, amely inkább a XX. századi hagyományőrzést, illetve a XX. századi hadtörténeti gyűjteményüket mutatja be. A másik pedig ez a rendezvény, a Középkori nap, amely a már említett középkori gyűjteményből hoz egy kis ízelítőt. 

A középkori harc nagyon sok embert vonz

- Itt, a múzeum sátrában lehet eredeti, erről a lelőhelyről származó tárgyakat kézbe venni, és a középkorral foglalkozó régészeink mesélnek is róluk, illetve vezetett túrákat is tartanak a nap folyamán - árulta el Péterváry-Szanyi Brigitta. Hozzátette, a szakemberek mesélnek az előkerült leletanyagról, a helynek a jelentőségéről. A középkori harc nagyon sok embert vonz, és itt egy kicsit a harc mögé is betekinthetnek az emberek. 

A buhurttorna kapcsán a múzeumigazgató hangsúlyozta: ez nem show, hanem egy kőkemény küzdősport. A magyarok mellett nemzetközi csapatok - csehek, bolgárok, románok, horvátok - is érkeztek a veszprémi tornára, sok-sok harcossal és hagyományőrzővel. A harcosok egyrészt csapatban is küzdöttek, másrészt egyéni megmérettetések is voltak. Péterváry-Szanyi Brigitta kiemelte, páncélzatuk és fegyverzetük teljes mértékben hiteles, egy korszakból való.

Hiteles fegyverek

- Annyi a különbség, hogy a fegyverek tompák, tehát szúrásra, vágásra nem alkalmasak. Ugyanakkor mind súlyban, mind kinézetben ezek hiteles fegyverek, és hiteles a páncélzat is. Amit ők viselnek, az ugyanúgy néz ki és ugyanolyan érzetre, mint amit a középkorban a lovagok viseltek. Ezáltal úgy érzékelhetik az emberek, hogy a történelemkönyv egy kicsit életre kel - jegyezte meg Péterváry-Szanyi Brigitta.

Hozzátette, egy ilyen esemény sokkal hatásosabb, mint a történelemkönyvben elolvasni a vonatkozó szöveget, vagy a tanártól meghallgatni a tanórán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában