Emlékezzünk a bátorságra, a hősiességre

Fáklyás felvonulással kezdődött az 1956- os forradalom és szabadságharc 68. évfordulójára emlékezés október 23-án. 

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A menet a Kaszinó előtt indult, majd az emlékezők  a Templomdombra a Forradalom születés című szoborhoz érkeztek. Az ünnepi köszöntőjében Dorner László alpolgármester az ajkai eseményekről is megemlékezett. 

1956 megemlékezés: fáklyás felvonulás a megemlékezés helyszínére
1956 megemlékezés: fáklyás felvonulás a megemlékezés helyszínére
Fotó: Gyarmati László


- Az 1956 októberi és novemberi történéseket a Zöldfa utcában éltük át kortársaimmal  - szólt az alpolgármester. - Volt köztünk szegény, módosabb, zsidó, cigány, keresztény,  olyan, akit nem kereszteltek meg, és olyan is, akinek nem adatott meg, hogy egészséges legyen, fogyatékkal élő volt. Segítettünk egymást, igazi közösséget alkottunk. Kicsik és nagyok. Ezekben a napokban anyáink jobban figyeltek ránk, apáink mindig siettek, izgatottan voltak, sürgős dolguk volt. Szüleink  izgatott, feszült beszélgetésből nagyobb társaink arra következtettek, hogy életünkben, közösségeinkben hamarosan meghatározó változások következnek be. A meghatározó változás a forradalom és szabadságharc volt. A családok élete küzdelmes volt. Néha kilátástalan. Egyre többen hitték abban, hogy a megfélemlítés, a hozzá nem értő vezetők uralma véget érhet. A forradalom és szabadságharc a magyar nép válasza volt a diktatúrára, az önkényuralomra, a jogfosztottságra, a szovjet megszállásra. A nép független Magyarországot akart, ahol nincs elnyomás és hazugság, ahol minden ember tudása, szorgalma és tehetsége révén érvényesül. Ahol lehetősége van arra, hogy megteremtse önmaga és gyermeke számára a jobb életet, azonban az álmot az orosz tankok kíméletlenül széttörték. 

Dorner László az ajkai történéseket is felidézte
Dorner László az ajkai történéseket is felidézte
Fotó: Gyarmati László


Az ajkai történésekről szólva az alpolgármester elmondta, hogy október 25-én este kisebb tömeg gyülekezett a mozi mellett, felvonulás és tüntetés következett a Kossuth szobornál. Másnap az üveggyárban, a csingeri bányákban megalakultak a munkástanácsok, majd 28-án a 21 tagú forradalmi tanács és a nemzetőrség. Megtörtént a fegyverek kiosztása, az ávósok veszprémi börtönbe szállítása. Budapestre a Corvin-közi harcosoknak élelmiszert küldtek. November elején fegyveres felkészülés volt az orosz tankok ellen, elaknásították a bevezető utakat. November 3-án a forradalmi tanács mérlegelve a fegyverhiányt és a kiszolgáltatottság lakosságot, nem folytatott fegyveres harcot, az általános sztrájk mellett döntött. November 4- e után Ajkán is elkezdődött a megtorlás. Több munkástanácsban részt vevő hazafit megvertek, volt, aki belehalt a sérüléseibe. Emlékezzünk nemzet egységére, a hősiességre, a bátorságra, az áldozatkészségre. Emlékezzünk azokra, akik az életüket áldozták ezért. 
A műsorban közreműködtek a Pannon Várszínház művészei és az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, majd az emlékezők koszorút helyeztek el a szobornál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában