Óváros tér és Tűztorony

3 órája

1956-2024, Veszprém: akkor és most

1956. október 25-én következett be Veszprémben az a nagy tüntetés, amely Veszprémet végképp a forradalom oldalára állította Erről írt négy éve Veszprém megye kincsestára 11. – Pillanatképek az 1956-os forradalom veszprémi emlékezetéből értekezésében Boross István levéltár-igazgató, főlevéltáros.

Juhász-Léhi István

A tüntetésre készülő veszprémi polgárok az Egyetem épülete előtt találkoztak 1956. október 25-én, innen az egyetemistákkal együtt vonultak az 1848-as emlékműhöz, majd vissza a városközpontba, az Óváros térre (akkor Vöröshadsereg tér). 

Tüntetők az Óváros téren, 1956. október 25-én A kép készítője: Végh Endre)
Tüntetők az Óváros téren, 1956. október 25-én
Fotó: Végh Endre
Az Óváros tér ma
Az Óváros tér ma
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Itt le akarták dönteni a szovjet emlékművet, de ez nem sikerült, csak a díszeket tudták lefeszegetni róla. Majd a tüntetők a város emblematikus épületén, a Tűztornyon elhelyezett vörös csillag levétele mellett döntöttek.

Lehull a kommunista hatalom jelképe a Tűztoronyról 1956. október 25-én
Lehull a kommunista hatalom jelképe a Tűztoronyról 1956. október 25-én
Fotó: Végh Endre
Az Óváros tér ma
Az Óváros tér ma
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Napló/veol.hu munkatársa, Nagy Lajos megörökítette az Óváros teret és a Tűztornyot most, mi pedig mellétettük Végh Endre pótolhatatlan képkockáit a 68 esztendővel ezelőtti daliás napról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában