Kutyaoktatás

1 órája

Zengő ügyesebb Frakknál – Nem a macskák réme, vadászvizsla lesz belőle (videó)

A zirci Zengőnek több rajongója is van a bakonyi kisvárosban, egy szép, fiatal magyar vizsla, okos tekintetű és ügyes. A másfél éves ebből nem a macskák réme lesz, mint a rajzfilmsorozatból ismert Frakkból, gazdája vadászkutyának neveli, már több, ehhez szükséges vizsgát sikeresen letett.

Rimányi Zita

Jandala Attila a hétvégén is edzeni vitte a másfél éves Zengőt, hogy arra is megtanítsa, a vízből kihozza az elejtett vadat. Gyakorlás kell ehhez, akkor is, ha az alapgyakorlatokat már kiválóan teljesíti a kedves eb, és több képessége génjeiben rejlik. Videónkon gazdájával együtt megmutatott néhány dolgot ügyességéből.

Zengő a magas-bakonyi kikericsek közt
Zengő a magas-bakonyi kikericsek közt
Fotó: Jandala Attila / Forrás: olvasó

Már több olyan vizsgát teljesített, ami a vadászebbé váláshoz szükséges, de magasabb fokozatúakra is felkészíti Jandala Attila, aki kedvencét nemrégiben a Magas-Bakony őszi szépségei közt, kikericsmezőkön fotózta le. Elmondta, hogy a vizsla futókutya, tehát az számára természetellenes, hogy a gazdája mellett komótosan sétáljon, cammogjon. Viszont kiképzését játéknak fogja fel.

A másfél éves vizsla hallgat gazdájára, akár egy fotózás kedvéért is nyugodtan ülve marad
A másfél éves vizsla hallgat gazdájára, akár egy fotózás kedvéért is nyugodtan ülve marad
Fotó: Jandala Attila / Forrás: olvasó

Apró jelre leül és lefekszik, a be- és kihívás szintén jól működik esetében, akkor is a hozzá tartozó emberre reagál, ha egy másik kutya vagy egy őz tűnik fel a színen, esetleg egy sétáló ember.

A zirci Zengő okos tekintetű és ügyes magyar vizsla
A zirci Zengő okos tekintetű és ügyes magyar vizsla 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az apróvad úgynevezett apportírozására szoktatják. Akkor viszi véghez ezt megfelelően, ha megkeresi az elejtett vadat, a legrövidebb úton a vadászhoz viszi és a korrekt átadásnak is megvan a maga módja. Ha leül vele a gazdája előtt és addig a szájában tartja, míg nem kéri el tőle – ez a feladat legtökéletesebb végrehajtása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában