Tapasztalatban gazdag járás

18 órája

Gic, az összetartó közösség

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság Polgármester Körének rendezvényeként a Pápai járás polgármesterei mutatják be falujukat. Az ötödik alkalmon a 350 lelket számláló Gic mindennapjairól Németh Adrienn polgármester mesélt.

Haraszti Gábor

A havi rendszerességgel ismétlődő rendezvény első három alkalmán a Városok, Falvak Szövetsége szervezésében Rómában bemutatkozott falvak szerepeltek. Nyárád, Pápateszér és Kiscsősz után nyáron a gannai Esterházy Templom és Mauzóleumban Nagy Ottó polgármester mutatta be a községet. 

A megjelenteket Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere üdvözölte, mellette Németh Adrienn, Gic polgármestere
A megjelenteket Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere üdvözölte, mellette Németh Adrienn, Gic polgármestere
Fotó: Haraszti Gábor

A rendezvénysorozat legutóbbi alkalmán Gicről hallhattak érdekes és talán kevésbé ismert információkat az érdeklődők. 

Támogató közösség jellemzi Gicet

Németh Adrienn polgármester október 1-jén második ciklusát kezdi meg a település élén, mint mondta, a falu az elmúlt öt évben nagyon sokat fejlődött, számos sikeres pályázatot nyújtott be, erős a közösségi élet és rengeteg tervük van.

– Örülök, hogy egy támogató közösség van mögöttem – fogalmazott a polgármester. – A legnagyobb fejlesztés 2021-ben kormányzati támogatásból valósult meg, olyan három elemből álló gátrendszert alakítottunk ki, melynek elsődleges céljai a szikkasztás és a vízhozam lassítása voltak. Az elmúlt években megújult az orvosi rendelőnk, játszóteret építettünk, a következő ciklus egyik legfontosabb terve a falu elöregedésének megállítása lesz, próbáljuk a fiatalok számára vonzóvá tenni a települést, emellett megoldásra vár a szennyvízkérdés is – tette hozzá. 

Sok új információ hangzott el a településről
Sok új információ hangzott el a településről
Fotó: Haraszti Gábor

Sokan sokat tesznek a faluért

– Sajnos az 1800-as évek elején épült Jankovich–Bésán-kastély jelenleg magánkézben van, és legnagyobb bánatomra nem látom, hogy a tulajdonosnak komoly tervei lennének az épülettel. Próbáljuk visszaszerezni, sajnos ezidáig ez nem sikerült, de bízunk benne, hogy lesz pozitív változás az ügyben és nem lesz az enyészeté – folytatta a község vezetője. – Viszont a 600 négyzetméteres, háromszintes magtár és a nyolcszobás kis kastély önkormányzati tulajdonban van. Büszke vagyok a lakosság példás összetartására, kulturális tevékenységére: összefogásból nagyon sok mindent meg tudunk valósítani, sokan vesznek részt a falu szépítésében, betonoznak, kertészkednek, járdát építenek – emelte ki Németh Adrienn.

A rendezvény zárásaként az érdeklődők Gicen készült termékeket – sajtot, mézet, bort – kóstolhattak. A rendezvényen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában