Százéves a lélekharang

2024.08.26. 07:00

Harangszentelés Tapolcafőn (képgaléria)

Az éppen 100 esztendős tapolcafői lélekharang adományozóinak tiszteletére szentmisét tartottak a település római katolikus templomában. A harangszentelésre az adományozók hozzátartozói közül többen is ellátogattak.

Haraszti Gábor

1924-ben került a tapolcafői Szent István tiszteletére felszentelt római katolikus templom tornyába a kisharang, melyen a következő felirat olvasható: „Isten dicsőségére öntették Mészáros Imre, Horváth István, Bognár István, Dreisziger József, Kutrovác Gyula.” 

A harangszentelésen örömmel vettek részt az adományozók hozzátartozói
A harangszentelésen örömmel vettek részt az adományozók hozzátartozói
Fotó: Haraszti Gábor

A centenárium tiszteletére szervezett találkozó szentmisével kezdődött, Pályi Gábor plébános prédikációjában emlékeztetett, meglepő, egyben régi hagyomány, hogy a harangjainkat emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel.

– A harang nem egy egyszerű tárgy, hanem egy nagyon fontos kapcsolódási pont Isten és ember között, szinte élőlényként tekintünk rá. Épp ezért azt szoktuk mondani, hogy a harang a toronyban lakik, szól hozzánk, hív bennünket, sőt, a húsvét előtti héten elmegy Rómába. Nemcsak kapcsolódási pont, hanem naponta három alkalommal Istenhez, imádságra hív, de figyelmeztet az idő múlására is – fogalmazott a plébános.

Most kezdődött a tapolcafői templom tornyának felújítása
Most kezdődött a tapolcafői templom tornyának felújítása
Fotó: Haraszti Gábor

Bódai Ferenc szervezőtől megtudtuk, Vidovics Ágoston 1826-tól 1856-ig volt Pápakovácsi plébánosa, 1854-ben saját költségén vette meg az akkor fogadóként használt épületet, melyből később imaház, majd templom lett. A híveknek tehát több mint száz éve nyújt menedéket, lelki nyugalmat, békét. Mint mesélte, a nagyharang 1922-ben, a kisharang öt család adományából 1924-ben készült el. A szentmise végén az adományozók hozzátartozói és a megjelentek emléklapot és képeslapot kaptak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában