Nemesgulyás-nap

2024.07.20. 18:39

Falunap fakanálforgatókkal (videó)

A nemesgulácsi Nemesgulyás-napon Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Tompos László polgármester adta át a díszpolgári címet Csom Jánosnak. A falunapon minden eddiginél többen főztek a versenyben.

Tóth B. Zsuzsa

Tompos László polgármester megnyitóbeszédében megköszönte a falunapon részt vevők jelenlétét. 

A helyi óvodások is műsort adtak a falunapon
A helyi óvodások is műsort adtak a falunapon
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

− Régen a búcsúban jöttek össze a családtagok minden évben távolról is, de azok az események mára eltűntek. Akkoriban alkalmat adott az ünnep az ismerkedésre, szerelmek szövődtek, azokból házasságok lettek. A falunap azt a régi ünnepet pótolja, a közösségek összetartozását jelenti. Ilyenkor találkoznak a családtagok, rácsodálkoznak, hogy mennyit nőttek a gyerekek, jólesik beszélgetni a régi barátokkal. Ezek a napok egy kicsit segítenek észrevenni, hogy közösségekben élünk, amelyek csak úgy tudnak fennmaradni, ha egymásra szorulnak. Remélem, ezt tovább tudjuk vinni, és annyit töltekezünk a falunapból, hogy az kitart egy életen át – mondta a polgármester.

Délelőtt baráti társaságok kispályás focikupáját rendezték hét csapattal, délután a mostanra a korábbiaknál is népszerűbb pörkölt- és gulyásfőző verseny indította a programokat 24 csapat részvételével. A Rozsdamarók  hagyományos palóc gulyást főztek szarvas-, marha- és disznóhúsból, klasszikus fűszerezéssel. A Még 10 perc nevű csapat csülökpörkölttel indult, a kisapáti szépkorúak férfi és nőtagjai külön-külön főztek babgulyást Fitnesz mamik és Fitnesz papik néven. A zsűriben Tompos László és Gyurecska László bírált, a szakács véleménye szerint ilyen alkalmakkor sokkal fontosabb a részvétel, mint a győzelem. A csapatok mindegyike amatőr, ettől függetlenül remek munkát végeztek, örvendetes, hogy többen két bográccsal is főztek. 

Minden eddiginél több csapat nevezett a főzőversenyre
Minden eddiginél több csapat nevezett a főzőversenyre
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Legfeljebb olyan hibát követtek el közben, hogy nem pirították meg eléggé a húst, emiatt főzéskor kicsapódott a fehérje, így kissé más lett az étel állaga, mint kellene.

Gazdag kulturális program színesítette a falunapot 

A kulturális délutánon bemutatkoztak a helyi és környékbeli intézmények, csoportok. Fellépett a Napsugár Óvoda, a Kisapáti szépkorúak csoportja, a Táncoló Talpak Tánccsoport, a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesület tagjai jóvoltából motorkiállítás színesítette a napot. Az Acrodance SE bemutatóját a nemesvámosi Kőmoszat zenekar fellépése követte, játszott az Időutazó Rock Band, majd retró diszkóban mulattak a vendégek. A gyerekek napközben a légvárban játszottak, felültek a kisvonatra.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában