Romantika és elegancia

2024.07.27. 19:29

A világ Balatonfüredre figyel: megkezdődött az ikonikus Anna-bál (galéria)

A romantika és az elegancia jegyében 199. alkalommal rendezik meg a világ egyik kiemelkedő társasági eseményét, az Anna-bált Balatonfüreden július 27-én, az Anna Grand Hotelben, melynek Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a fővédnöke. Az idei bálon a 20-as, 30-as évek hangulatát idézik meg, szvinghangulatban, az estet a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és az önkormányzat szervezte meg.

Kovács Erika

Egymás után érkeznek a vendégek, köztük sok fiatal pár, illetve elsőbálozó a Vaszary-villa gyönyörű parkjába

Fotó: Nagy Lajos

Gyönyörű lipicai fogatokkal kocsikázik Dévényi Alíz, a tavalyi bál szépe és udvarhölgyei Balatonfüreden szombat kora este, mely már az Anna-bál felvezetése. Az estre 600 vendéget várnak. A bál védnökei: Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere. 

A bál nemrég elnyerte a hungarikum címet, házigazdái Juhász Anna irodalmár és Bán László televíziós műsorvezető. 

A herendi porcelánszívek idén a Rózsalugas fantázianevet viselik Fotó: Nagy Lajos

Egymás után érkeznek a vendégek, köztük sok fiatal pár, illetve elsőbálozó a Vaszary-villa gyönyörű parkjába, ahol felkötik a hölgyek nyakába a herendi porcelánszíveket, melyek idén a Rózsalugas fantázianevet viselik. Színét a füredi rózsák ihlették, bíborban festik meg, némi arannyal díszítve és minden hölgyet megajándékoznak egy szál virággal is. 

Fotó: Kovács Erika

 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő és partnere
Fotó: Kovács Erika

Tradicionálisan idén is a köszöntőkkel kezdik meg a gyönyörű estet 

Bóka István polgármester felidézte, "száz évvel ezelőtti, szvinghangulatban rendezzük meg az idei bált, a 20-as, 30-as éveket idézzük fel". Kiemelte az elsőbálozókat, akik tovább viszik ezt a nagy múltú, tradicionális eseményt. Idén a 18 éves hölgyek közül 15-en fogadták el a város meghívását. A polgármester aláhúzta, jövőre nemcsak a 200. Anna-bált ünneplik, hanem Jókai Mór író születésének 200. évfordulóját is, aki sok szállal kötődött Balatonfüredhez, villát is épített itt. 

Fotó: Kovács Erika

Átadták a Kiss Ernő-díjat

Simon Attila vezérigazgató, védnök Molnár Ferencnek, az Ilcsi Szépítőfüvek tulajdonosának adta át a Kiss Ernő-díjat, amit minden évben egy olyan úr kap meg, aki sokat tett Balatonfüredért.

Fotó: Nagy Lajos

A köszöntők után a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar muzsikájával a Magyar Nemzeti Balettintézet művészei a palotással, majd a keringővel teremtettek báli hangulatot. A táncot Bóka István polgármester és Dévényi Alíz, a tavalyi bál szépe nyitja meg, melybe egymás után kapcsolódik be a báli közönség.

Simon Attila és felesége
Fotó: Kovács Erika  / Napló

Az esten idén is 3300 darabból álló porcelánszervizből kínálják a gálavacsorát, mely 120 millió forint értékű, és kategóriájában a világon a legnagyobb. A menü idén is különleges.

Kallai Mira a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar brácsaművésze
Fotó: Kovács Erika/Napló

21.40 Elismert előadók lépnek fel hamarosan

A bálon fellép Gájer Bálint, a Cotton Club Singers, Kováts Péter vezetésével a Mendelssohn Kamarazenekar pedig az egykori híres Arizona mulató világát és díváit idézi meg, énekel majd Zséda, Szűcs Gabi, Kozma Orsolya. Négy pár szving- és sztepptáncos is műsort ad, bemutatkozik Bóbis László, többszörös sztepptáncvilágbajnok. Újdonságként hat méter magas herendi gúlát is felállítanak a bálon. 

Töreki Sándor országos rendőrfőkapitany helyettes és Veress Gábor kardiológus professzor feleségeikkel 
Fotó: Kovács Erika

A legenda szerint a lánya tiszteletére hívta életre a bált, de a lányát Krisztinának hívták, viszont az kétségtelen, hogy az akkor 20 esztendős fiatal lány elsőbálozónak számított. Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nejét hívták Borsodi és Katymári Latinovits Annának, innen eredhetett a bál elnevezése. Leányuk a Krisztina nevet (teljes neve: Mária Krisztina Julianna Erzsébet Konstancia) viselte, de az utókor gyakran keverte a bál és a leány nevét. 

A hagyomány szerint ezen a napon, 1825. július 26-án ismerkedett meg Szentgyörgyi Horváth Krisztina és Kiss Ernő (1799–1849) császári tiszt, későbbi aradi vértanú, de kapcsolatuk a források alapján már korábban kezdődhetett, tehát nem a bálon találkoztak, ahogy a legtöbb összefoglalóban szerepel. Szerelmüket 1826-ban szentesítették, Kiss Ernő kilépett a seregből és a répceszentgyörgyi katolikus templomban kötött házasságot Krisztinával. 

Fabacsovics Zoltán vármegyei főépítész és felesége Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára
Fotó: Kovács Erika  / Napló

Az Anna-bál szépe a barátjával és a szüleivel érkezett a bálba

A balatonfüredi 18 éves Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe. Első udvarhölgy a budapesti, 21 éves Mihály Angelika, a második udvarhölgy a szintén budapesti 17 éves Bundschuh Jázmin.

Az Anna-bál szépe a barátjával és a szüleivel érkezett a bálba, a budapesti Semmelweis Egyetemen tanul tovább ősztől, egészségügyi szervező szeretne lenni. Hobbija a kosárlabdázás. A bál szépe az aranyalma és a legszebbnek járó szalag mellett egy Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintás vázákat vehettek át, valamennyien különdíjakat is kaptak. Az első három helyezett hírére látványos tűzijátékkal is kirukkoltak a szervezők. Az első három helyezett sétakocsikázáson mutatkozik be Balatonfüreden, vasárnap.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában