Ismeretterjesztés

2024.06.25. 17:00

Tudománynépszerűsítő összefogás

Kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft. június 24-én. A megállapodás tudománynépszerűsítő céllal jött létre.

Benkő Péter

– A fenntarthatóság, az ismeretterjesztés kiemelten fontos az egyetem számára, az elmúlt években számos programban vettünk részt középiskolákkal, ahol a cél a diákok tudásának bővítése, az egyetem és a tudomány népszerűsítése volt – kezdte köszöntőjében Gelencsér András. A Pannon Egyetem hamarosan leköszönő rektora hozzátette, a megállapodás a törekvéseket egyesíti, hisz az ismeretterjesztés leghatékonyabban a pedagógusokon és azon diákokon keresztül valósul meg, akik már érdeklődést mutattak az adott tudomány iránt. Elmondta, az Ipari technikum és az egyetem története összefonódik, mindkét intézmény most ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

Az együttműködési megállapodást tudomány-népszerűsítő céllal írták alá
Az együttműködési megállapodást tudománynépszerűsítő céllal írták alá
Fotó: Pannon Egyetem/ Szabó László

Irányi László, az Ipari technikum igazgatója arról szólt, a korábbi Öveges Labor Program továbbfejlesztéseként az azon korábban már részt vettek számára írták ki a pályázatot, konzorciumban másik három iskolával. A pályázat lényege, hogy a tanulók kutatómunkát végezzenek, ehhez fejlesztik a laborokat, de különböző más programok, projektek is futnak. Mindhárom érintett fél régóta szakmai kapcsolatban áll, ez segíti a célok megvalósulását.

Tóth Balázs, a Charles River Laboratories Hungary Kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte, a diákok a szakmaválasztáskor segítségre szorulnak. – Vannak teoretikus elképzeléseik, de nehéz megmutatni, mit jelent az a való életben. A cég látogatása során, a különböző kutatólaboratóriumokba való bepillantáskor megmutatjuk a diákoknak, miként néz majd ki a munkanapjuk, milyen pályát tudnak befutni. Örömteli, hogy ebben részt vehetünk – hangsúlyozta.

Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András és Tóth Balázs a megállapodással a műszaki, mérnöki, informatikai képzést is népszerűsítik
Csillag Zsolt, Irányi László, Gelencsér András és Tóth Balázs a megállapodással a műszaki, mérnöki, informatikai képzést is népszerűsítik
Fotó: Pannon Egyetem/Szabó László

Jelenleg nem túl népszerűek a műszaki, mérnöki, informatikai tudományok, nem véletlen a kormányzati szándék ezek erősítésére – mondta el Csillag Zsolt. Az egyetem kancellárja szerint alapvető, hogy még gyermekkorban megismertessék, mennyire szépek ezek a területek. Az egyetem az elmúlt időszakban számtalan szakképzési centrummal írt alá stratégiai megállapodást.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában