Magyarországi falumegújítási díj

2024.06.13. 15:00

Elismerés Paloznaknak: megújulás hagyományőrzéssel

Magyarországi falumegújítási díjat kapott Paloznak az etyeki díjátadón nemrég, amit Nagy István agrárminiszter is méltatott, majd Dukai Miklóssal, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkárával átadta az elismerést Czeglédy Ákosnak, a falu polgármesterének. A díjat érintő pályázatot a Belügyminisztérium írta ki, és ez a tárca jelölte ki a zsűrit is.

Kovács Erika

Czeglédy Ákos polgármester szerint a tradíciókon nyugvó folyamatos megújulásnak, a Balaton és a természeti környezet kiemelkedő megóvásának, kitűnő közösségüknek, valamint együttműködő, aktív civil szervezeteiknek köszönhető a díj, amelyre nagyon büszkék.

Nagy István agrárminiszter (jobbról) és Dukai Miklós államtitkár adta át az elismerést Czeglédy Ákos polgármesternek (középen)
Fotó: önkormányzat

A zsűri az átadáson egyebek mellett elmondta Paloznakról, hogy a Balatonfüred vonzáskörzetében lévő kistelepülésen a rendszerváltás hozott látványos változást. Ma már a hegyoldalban lévő nyaralók is megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, sportolni kitűnő minőségű műfüves pályán lehet. Ipari tevékenységet azonban csak akkor lehet megvalósítani, ha az illető ott is lakik, ugyanis elsődlegesnek tekintik a helyi kisipart, a mikro- vagy családi vállalkozásokat, az üdülők érdekeit. A környező önkormányzatokkal összefogva az idegenforgalom érdekében létrehozták a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesületet. Arra is nagyon büszkék, hogy műemlék jellegű tájházat működtetnek. Nagyon védik a települést, így például a templomdombot és környezetét, amire külön fejlesztési program is készült. A főtér teljes megújítása, illetve rekonstrukciója átalakította, szebbé, igényesebbé tette a település központját. A térhez kapcsolódóan, a templomkert déli oldalán új parkot alakítottak ki. Az önkormányzati épületek telkei átjárhatóak, mindenki számára nyitottak. A település központjában szerves egységet alkot és számtalan eseménynek, rendezvénynek ad helyet a faluház, a polgármesteri hivatal, a tájház, a vendégház, a volt iskola – amelyben ma könyvtár, vendéglátóhely és kiállítóterem működik –, valamint a millenniumi park és a templomkert. 

Paloznakon kiemelten kezelik a rendezvényeket, ilyen például az őszi szüreti felvonulás és a hozzá kapcsolódó gazdag programsorozat, valamint a Jazzpiknik, melyen ismert hazai előadók mellett nemzetközi sztárok is fellépnek. Nagyon büszkék rá, hogy Hild-díjat kaptak 1998-ban a Balaton-felvidéki hagyományos településkép megőrzéséért és az infrastruktúra kiépítéséért, mely azt jelezte számukra, hogy egy kis közösség is lehet sikeres. A paloznakiak a magyarországi falumegújítási díjat érintő pályázatban egyebek mellett arról írtak, hogy folytatják a fejlesztéseket. 

Paloznakon korlátozzák a területek beépítését, ezzel is óvják elődeik földjét, a zöld környezetet, a szőlőültetvényeket.  Céljuk az, hogy hagyományaik megőrzésével éljenek a Balaton adta lehetőségekkel, de őrizve annak értékeit, szépségét. Előremutató tervezéssel, állandó újragondolással, lépésről lépésre történő tudatos megvalósítással nem egyszerre akarják elérni a fejlődést, hanem fokról fokra finomítva és a változó igényekhez igazítva. Céljuk az, hogy Paloznak élhető falu legyen, megőrizze meghitt, családias jellegét. Fontos számukra a környezet minősége és esztétikája, hogy a falu egyedi arculata, természeti környezete megmaradjon a jövő generációinak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában