Változás: ,,Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

2024.05.28. 14:12

A zirci negyvenlakásos 39 éve – Újrafotózzuk archív képek helyszíneit, nézze meg fényképeinket!

A beceneve az, hogy negyvenlakásos. A zirciek csak így emlegetik a település főterén álló több lépcsőházas tömbházat, amely a várossá válás utáni évben, 1985-ben készült el. A múltját elevenítjük fel egy helybelivel, aki az első beköltözők között volt, és azóta is az egyik lakásban él itt.

Rimányi Zita

Zirc várossá avatási ünnepségét 1984. január 13-án, pénteken tartották meg. A város főterét a következő év elejére átalakították. Egyébként 1981 és 85 között több tömbház épült a bakonyi településen, a lakosságszám emelkedéséhez igazodva, a Rákóczi tér északi oldalára kerülő több lépcsőházas sorház felhúzását viszont a városias központ létrehozása is indokolhatta. Ezt a tömböt nevezik 40-lakásosnak. A 82-es főút közvetlen közelében áll, az ablakaiból rálátni az apátságra, a ligetre, a buszmegállók előtti zöld szigetre.

A zirci negyvenlakásos sorház 39 éve és napjainkban, a bakonyi járásközpont várossá válásának 40. évfordulóján
A zirci negyvenlakásos sorház 39 éve és napjainkban, a bakonyi járásközpont várossá válásának 40. évfordulóján
Fotó: Szolnoki Margit / Forrás: Napló, olvasó

Zirci olvasónk, Szolnoki Margit megőrizte a Napló korabeli fényképét a négyszintes (földszint, két emelet, tetőtér) lakóépületről, amelybe ő is 1985 májusában, átadása után költözött be családjával – többekhez hasonlóan –, és máig itt lakik. Ugyanabból a szögből újrafotózta idén a tömböt, és egymás mellé szerkesztette a kép képet.  
Akkoriban, az átadás után az egyik sarkon, a mai cipőbolt helyén biztosító működött, mellette volt a Randevú cukrászda, a virágüzlet és a műszaki áruk boltja. Utóbbi helyén jelenleg üresen álló helyiségek vannak, mióta itt a bankfiókot megszüntették. 
Azért, hogy a várossá előléptetés után a negyvenlakásos elkészülhessen, lebontottak több kisebb-nagyobb épületet. Azokban voltak az Áfész üzletei, a Baumell-bolt, készruhás bolt, méterárus, és itt volt az Alkotmány utcai sarkon a tűzoltószertár. Az úgynevezett bányászlakások, az emeletes tömbházak a közelben akkor már álltak az Alkotmány és a Köztársaság utcában.
 

Az Alkotmány utca elején négy éve, 2020 nyarán az útfelújításkor és a jelenlegi állapotot mutató fénykép
Az Alkotmány utca eleje négy éve, 2020 nyarán az útfelújításkor, és a jelenlegi állapotot mutató fénykép
Fotó: Szolnoki Margit / Forrás: olvasó


Szintén fotómontázst készített zirci olvasónk, Szolnoki Margit a negyvenlakásoshoz közeli részen, az Alkotmány utca elején négy éve, 2020 nyarán az útfelújításkor, és melléje szerkesztette a jelenlegi állapotot mutató fényképet.

,,Ilyen volt, ilyen lett" képpárok

Nem könnyű emberi léptékünk kisszerűségének hiábavaló állandóságkeresésével megbirkózni, de az idő múlásából adódó különbségek felfedezésébe öröm vegyülhet. A percek továbbpergésének megállítása fotózással illúzió, de a legkönnyebb megoldás a nosztalgiázásra. Az ,,ilyen volt, ilyen lett" képpárok okozhatnak boldogságpillanatokat. Vármegyénket ábrázoló archív képek nyernek új értelmet, ha melléjük tesszük a jelen állapotot rögzítőt. Nyugtázhatjuk elfogadóan: csak a változás állandó. Újrafotóztuk archív fényképek helyszíneit már Zircen, és egy evangélikus tiszteletes segítségével Bakonytamásiban, majd Olaszfaluban a templomnál és a cseszneki Vár úton.
 

Arra biztatjuk olvasóinkat, hogy a családi albumok alapján állítsanak össze hasonló ,,régen és most" képpárokat, küldjék el azokat lapunknak a [email protected] címre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában