Különleges színházi est

2024.04.17. 11:30

A veszprémi Ádámok és Évák ünnepén újra a középiskolásoké volt a színpad (képgaléria)

A Veszprémi Petőfi Színház ismét meghívta a középiskolásokat az Ádámok és Évák ünnepére, hogy kibontakoztathassák kreativitásukat, közelebb kerülve a színház világához és a magyar irodalomhoz.

Juhász-Léhi István

A kedd esti műsorban láthatta a szépszámú érdeklődő a Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumtól, és a Lovassy László Gimnáziumtól a jövőhöz való alkalmazkodás problémáit és a mesterséges intelligencia térnyerésének lehetséges veszélyeit.

Ezzel szemben a Veszprémi SZC Táncsics Mihály Technikum és a Fehérlófia Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által színpadra állított előadások a múltba repítették el a nézőket, elmosva a valóság és a színjáték közötti határokat. Az iskolai színjátszókörök mellett a PetőfIfiAkadémia ifjú növendékei is megmutathatták tehetségüket, egy korábbi Carpe Diem! táboros, Hegyi Lili Gerda Falevelek című novellájának színészeként.

A különleges színházi estre érkezőket Oberfrank Pál Kossuth-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntötte, aki elmondta, ez az alkalom lehetőség, elsősorban arra, hogy a középiskolások bemutassák mindazt, amivel tanulmányaik mellett foglalkoznak. Ugyanakkor örömének adott hangot a színházszerető fiatalokat látva a teátrum nézőterén. 

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember a megnyitón arról beszélt, fontos nekik ez az esemény. Elég csak azt felidézni, hogy ifjúságnevelési programja is volt a színháznak, míg tizenhárom éve visszatérő az Ádámok és Évák ünnepe, s lassan hat esztendeje a Carpe Diem, a Test, a szellem, a lélek tábora nyaranta. A PetőfIfiAkadémia kapcsán ugyanakkor elhangzott, minden szombaton fiatalokkal van tele a színház, ahol a színpad világát ismerhetik meg közösségépítés, személyiségfejlesztés keretében. Mindennek az ünnepe a keddi nap, amikor átadják a színpadot az ifjúságnak, s nagyon tehetséges fiatalokat látnak ilyenkor.

Az Ádámok és Évák ünnepe a Szolnoki Szigligeti Színház középiskolák számára szervezett színészi vetélkedője és előadás-sorozata. A rendezvény célja a fiatalokat közelebb hozni a színházhoz és a magyar drámairodalomhoz, méghozzá olyan formában, hogy a diákok adják elő olyan klasszikusok drabjait, mint Az ember tragédiája, a Bánk bán vagy a Csongor és Tünde. Az ötletgazda Balázs Péter színházigazgató és Kiss József művészeti vezető volt. Az első Ádámok és Évákat 2010. január 18-án rendezték meg tizenegy iskola és csoport részvételével. A szolnoki színház példáját követte a Veszprémi Petőfi Színház és további teátrumok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában