Családi nap Pápán

2024.03.18. 14:00

Ágyúdörgésektől volt hangos a Hagyományok hegye

A már szokásosnak mondható családi nappal nyitotta meg idén először kapuit a Hagyományok hegye. A rendezvény sok érdeklődőt vonzott, közel ezren látták a magyar és osztrák katonáknak öltözött csapatok összecsapását.

Haraszti Gábor

Látványos csatajelenetet láthattak a kilátogatók Fotó: Haraszti Gábor

Az Öreghegyben egyenruha- és fegyverkiállítás, szablyavívás, csákó-, zászló-, kokárdakészítés és egy látványos csatabemutató várta a vendégeket, sőt a picik névre szóló sorozóbizonyítványt is kaptak. A rendezvény szervezésében a Pápai Huszár Egyesület, a Hagyományok Hegye Egyesület, a Pápai Városi Óvodák, a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület, a Pápai Lovas Club, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és pápai diákok működtek közre. Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke elmondta, nagy örömükre mindent meg tudtak valósítani a tervezett programból, köszönhető ez a tavaszias időjárásnak is.

– A leglátványosabb elem A szabadságharc hadserege című bemutató volt, melyben a magyarok és az osztrákok csaptak össze, emlékezve mindazokra a honvédekre, huszárokra, akik 1848/49-ben a hazáért adták életüket. Nem szabad elfelejteni, hogy városunkon is rengeteg csapattest haladt keresztül, akik toboroztak és vitték magukkal az ifjúságot. Tudni kell, hogy az egykori Veszprém Megyei Nemzetőrség tagjainak jelentős részét pápaiak alkották, az első zászlóalj a Dráva mellé, a második Pákozd irányába, míg a harmadik Bécs felé, Jellasics nyomába indult. A mostani bemutatóval nem egy konkrét csatát elevenítettünk meg, hanem három dolgot próbáltunk bemutatni: egyrészt a szabadságharc hadseregeinek (szabadcsapatok, nemzetőrök, honvéd gyalogság, huszárság, tüzérség) egyenruháit, másrészt történelmi áttekintést adtunk a forradalomról és a szabadságharcról, végül a magyarság hőstetteit elevenítettük fel – tájékoztatott Tóth Kálmán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában