Szent János napján

2023.12.29. 08:00

Megszentelték a borokat

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is megáldották a helyi és környékbeli termelők borait Balatonkenesén, a római katolikus templomban.

Veol.hu

Forrás: borlovagrend

A hagyomány szerint Szent János napján, vagyis december 27-én tartják a bor megszentelésének szertartását. Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, szervezetük 2009-es alapítása óta évről évre ápolják ezt a régi szokást. A helyi római katolikus templomban Medveczky Miklós plébános áldotta meg a borlovagrend tagjai által készített nedűket, valamint helyi és környékbeli termelők borait. A szertartáson nemcsak a borrend tagjai, hanem számos családtag is részt vett. A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy a borszentelést követően a borrend pincéjében a plébános részvételével tartottak reggelit, amelyen Medveczky Miklós mondott asztali áldást. A meghitt beszélgetésen részt vevők a Balaton keleti medencéjéből származó borokat kóstoltak, és megvitatták az idei évjárattal kapcsolatos tapasztalatokat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában