Könyvbemutató

2023.11.16. 12:00

A magyar-svéd kapcsolatok ezeréves történetéről Lovason

A Stefanovszky-házban rendezte idei kulturális eseménysorozatának utolsó előtti programját a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, amikor a Stockholmban és részben már ismét Magyarországon élő Szöllősi Antal tartott előadást az általa létrehozott magán intézményről, valamint a magyarság és Svédország 1000 esztendőt is meghaladó történelmi kapcsolatairól.

Veol.hu
Pintér Kornél és Szöllősi Antal a lovasi könyvbemutatón
Forrás: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet elnöke köszöntötte az éppen 50 esztendővel ezelőtt, 1973. október 23-án életre hívott Északi Magyar Archívum nevet viselő magyar emigránstörténeti intézet és gyűjtemény alapítóját, akinek munkásságát 2017-ben Magyar Örökség díjjal is elismerték.

Szöllősi Antal 1969-ben hagyta el Magyarországot. Nyolc hónapos ausztriai tartózkodása után a menekülttáborból novemberben Svédországba került, ahol már  1970. áprilisában elindította a Bujdosó című lapját, amelyet később – a legendás emigráns költő és lapszerkesztő Tollas Tibor javaslatára – Bujdosókra változtatott. A különböző magyar egyesületekben viselt vezető tisztségein és a lapkiadáson keresztül jelentős ismeretséget szerzett az európai és a világon szétszóródott magyar emigrációban egyaránt, mely megalapozta az Északi Magyar Archívum (ÉMA - Ungerska Arkivet) mára hatalmasra duzzadt állományát.

Az előadó nagy átéléssel ismertette több évtizedes kutatásainak eredményeit, melyet a Svédországi magyarság 1956-ig című, a helyszínen is bemutatott kötetében összesített. Az előadáson a tihanyi apátságot alapító, s annak altemplomában nyugvó I. András magyar király (1046-1060) feleségének, Anasztázia királyné svéd édesanyjától kezdve egészen a svédországi magyar szervezetek korábban feldolgozatlan történetéig számos aspektusra kitért. Humoros történetekben elevenítette fel az egykori  magyar emigráció életét, mely az 1989-ben bekövetkezett hazai politikai változásokkal egyidejűleg jelentősen átalakult.

Tartalmas előadása végén hallgatói kérdésre elmondta, hogy helyteleníti a svédországi migrációs politikát, melynek nyomán Európán kívüli néptömegek lepték el az országot, drasztikusan emelkedett a bűnözés, bandaháborúk és nem európai eredetű etnikai konfliktusok feszítik szét a társadalmat, jelentősen csökkent a békés állampolgárok biztonságérzete. A programot az EKF által is támogatott A fanyar szabadság - humorral a diktatúrában, a diktatúráról elnevezésű programsorozat részeként rendezték meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában