Felújítás

2023.10.31. 17:30

Megkezdődnek a munkálatok a pápai nagytemplomban

Elkezdődnek a pápai nagytemplom rekonstrukciós munkái.

Veol.hu

Udvardy György veszprémi érsek elmondta, az ország második legnagyobb temploma a pápai, amelynek az állapota az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt figyelmet szentel az egyházmegye területén a krisztusi életre való nevelésre és oktatásra, az épített örökség megóvására, fejlesztésére. Ez utóbbi országosan is kiemelt jelentőségű példája a pápai római katolikus főplébánia nagytemploma, a térség katolikus oktatásának egyik helyi bázisa.

Udvardy György veszprémi érsek elmondta, az ország második legnagyobb temploma a pápai, amelynek az állapota az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott. – Ez a templom nemcsak művészeti, kulturális érték, hanem nélkülözhetetlen a hívő közösség számára. Két éve jelentette be a kormány, hogy az épületet felújítja. Ekkor megkezdődtek a felmérések, a kutatómunka, benyújtottuk kérelmünket a szakhatóságokhoz, közben elkészültek az első szakvélemények. Most eljutottunk oda, amikor már a látható munkálatok is zajlanak – hangsúlyozta. Az érsek hozzátette, amíg a rekonstrukció nem zárul le, addig a Szent István-templomban nem tartanak miséket, liturgiákat. – Készüljünk a közös örömre, hogy nemsokára megújul ez a páratlan épület, ahol az ember lelkét felemelheti Istenhez, és ahol a közösség új erőre tud kapni – fogalmazott.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, több mint egy évtizede dolgozik együtt Udvardy György érsekkel. Azt tapasztalta mind Pécsett, mind Veszprémben, hogy minden munkát gondos előkészítés előz meg. – Most sem volt ez másként, így fény derülhetett rá, hogy az épület tető- és tartószerkezetében súlyos helyzet alakult ki. Ha ezt nem orvosoljuk, hiába a külcsín – fogalmazott az államtitkár, aki elárulta, a megítélt 900 millió forintos támogatás mellé a kormány a jövő évi költségvetésben elkülönített további 300 millió forintot, ami szintén a templom rekonstrukcióját szolgálja.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az Esterházyak szép várost építettek nekünk, amit kötelességünk megőrizni az utókornak. – Az elmúlt években a Magyar Kormány több mint 3700 templomot újított fel a Kárpát-medencében, és 200 újat épített. A Veszprémi Főegyházmegyében 80-nál is több templomot sikerült rendbe tenni, az én választókörzetemben pedig több mint 20-at. Soltész államtitkár úr most közölte, hogy a dákai templom is megújulhat, erre hatmillió forintot kaptunk, amit ezúton is köszönünk – jegyezte meg a képviselő.

Gréczy Zoltán, a Veszprémi Főegyházmegye fejlesztési igazgatója arról beszélt, milyen fontos a tartószerkezeti megerősítés. Ehhez feszítőkábeles megerősítést használnak, amely hosszú távon garantálja, hogy az impozáns épületet évszázadokra megőrizzük. Ehhez több mint 1200 méter feszítőkábelt használnak majd fel, öt tonna acélt építenek be. A tetőt várhatóan két tonna acéllal erősítik meg. A tervek szerint a munkálatokat 2024 első félévében tudják befejezni.

A mai Szent István-templom 1774-86 között épült. Az elmúlt évtizedekben kisebb felújításokat végeztek rajta, de jelentős állag- és állapotjavító beavatkozások nem történtek. A munkálatokra a Veszprémi Főegyházmegye 900 millió forintnyi támogatást kapott a Magyar Kormánytól. A templomfelújítás első ütemében az eredetileg tervezett felújítási munkákat megelőzően szerkezetmegerősítési feladatokat szükséges elvégezni. Elodázhatatlanná vált a hajó, a szentély, a toronysisakok tetőzetének, valamint a falak és a boltozatok feszítőkábeles megerősítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában