Veszprémi Petőfi Színház

2024.05.13. 17:00

Az év végére valamennyi engedélyt megszerezheti a színház-rekonstrukciós projekt

Megvalósult a Veszprémi Petőfi Színház fejlesztésének első üteme: mikor kezdődhet a második „felvonás”? Hol lesz a játszóhelye a színháznak az átmeneti időszakban? Meddig tarthat a munka? Nemcsak az épület újul meg, hanem a színházkert is változik-e, ha igen, hogyan? A VEOL kérdéseire Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) adott választ.

Juhász-Léhi István

– Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program előkészületeit másfél évre megbénította a mára már feledett Covid-járvány. Ezért kellett úgy döntenünk, hogy a Petőfi Színház felújítását két szakaszra bontjuk, mert a főépület korszerűsítésével nem készültünk volna el 2023 elejére, és nem akartuk zárt színházteremmel várni a város nagy kulturális eseményét – fogalmazott a városvezető, aki hangsúlyozta, a színház kiszolgálóhelyiségeinek a felújítása megtörtént. A háttérbázis kitűnő állapotban van.

– Tudtuk, hogy a halasztás némi komplikációt fog okozni, de arra nem számítottunk, hogy ekkorát. Mert közben a magas infláció jelentősen dobott az árakon, ráadásul újra kell indítanunk az örökségvédelmi eljárásokat. A rendelkezésünkre álló összeg már nem elég a kívánt és megtervezett beavatkozáshoz, ezért megint két részre bontottuk a hátralévő munkát. A tervkorszerűségi felülvizsgálat és a közbeszerzés időszakára, amit a püspökkertre is kiterjedő kivitelezés követ majd – derült ki szavaiból.

Porga Gyula elárulta, az első rész megkezdésének semmi akadálya. Az év végére valamennyi engedélyt megszerezheti a projekt. A továbbiakhoz viszont kormányzati forrásokra lesz szükség, amelyek túlmutatnak a polgármesteri kompetencián. Elvi akadálya nem lehet az építkezésnek, a pénzügyiek kizárólag a költségvetés helyzetéből következnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában