Gombásztúra

2023.10.22. 11:00

Kosarakba kerül a Bakony ajándéka - fotók

Aki még nem evett vadon termett őzlábgombát kirántva, márványos pereszkét paprikásnak, nem tudja elképzelni, milyen különlegesen finom ízeket hagyott ki eddig. Aki nem tud maga szedni, legalább a látványban gyönyörködjön, egy minapi gombásztúra terítékében.

Rimányi Zita

Forrás: Vadgomba – Kisalföld és Bakony Facebook-csoport

Győri Krisztina cseszneki gombaszakellenőr a napokban gombásztúrát vezetett a környéken, sok ehető és veszélyes fajt ismertetett az érdeklődőkkel. Került kosaraikba nagy őzlábgomba, találtak többek közt ízletes rizikét, erdőszéli csiperkét, fodros káposztagombát, bársonyos fapereszkét, rozsdasárga tölcsérgombát, korallgombát, bimbós és pikkelyes pöfeteget. A Bakony ajándéka ez is, az egyik legegészségesebb. 

Nagyon fontos, hogy bármennyire is azt gondoljuk, egy-egy gombát ismerünk, csak akkor fogyasszuk el, ha szakellenőr megvizsgálta, abból a szempontból is, hogy kellőképp friss. Sokszor csak egészen apró eltérések vannak az ehető és a mérgező gombák közt. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában