Olvasónktól

2023.09.12. 20:00

Nemzetiségi nap a kitelepítettekre emlékezve

Gazdag programokkal, jubileumi megemlékezésekkel rendezte meg idei hagyományos nemzetiségi napját a negyedszázada megalakult Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNNÖ). A rendezvény vendége a Németországi Brühl-Pingsdorfból érkezett Maria Todte asszony, a falu díszpolgára, aki 25 éve kezdeményezte szülőfalujában egy emlékkápolna létesítését.

Koszorúzás előtt Draskovics Balázs, Marcsikné Király Ágnes, Maria Todte és Wenzel János

Fotó: Olvasónk/Auerbach Rebeka

Az idén 270 éves német ajkú település ezen a napon zeneszóra ébredt. A lovaskocsin Joó Oszkár harmonikázott, Draskovics Balázs, a nemzetiségi önkormányzat elnöke jófajta pálinkával kínálta a korán kelőket. Később a sportpályán kicsik és nagyok focizhattak, a Fő téren népi játékokkal ismerkedhettek a résztvevők, és póni fogaton utazhattak. 

Pálinkás zenés ébresztő. A szekéren Jóó Oszkár harmonikás és Draskovics Balázs
Fotó: Olvasónk/Auerbach Rebeka

A faluházban megnyílt Kulinyi Márton fafaragó művész és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum német népi tárgyakat és viseleteket bemutató kiállítása. A délutáni ünnepi program német nyelvű szentmisével indult, amelyet Darnai János, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója celebrált.

A pusztavámi fúvósok
Fotó: Olvasónk/Auerbach Rebeka

A nemzetiségi önkormányzat meghívására érkezett a településre a Németbányán született és 1948-ban – 14 éves korában egész családjával – kitelepített Maria Todte (született Wenzel Mária), aki 25 évvel ezelőtt – hazai és külföldi közösségek támogatásával – építtetője volt az emlékkápolnának. Mária néni a 75 évvel ezelőtti szomorú események ellenére máig erős szálakkal kötődik szülőfalujához. A szentmise végén köszönetet mondott azért a szeretetért, összefogásért, amely a megbékélés szimbólumává vált kápolnát huszonöt évvel ezelőtt létrehozta. Ezt követően Draskovics Balázs NNNÖ elnökkel és Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármesterrel koszorút helyezett el a kitelepítési és hősi emlékműnél.

A kulturális műsor a magyar és a német nemzetiségi himnusszal kezdődött. Draskovics Balázs megnyitójában visszatekintett a 25 éve töretlenül működő nemzetiségi önkormányzat tevékenységére, és emléklapot nyújtott át mindazoknak, akik e negyedszázad alatt az NNNÖ elnökei voltak. Emléklappal köszönte meg az elnök Maria Todte asszonynak is a németbányai kitelepített svábok emlékének fenntartásáért végzett áldozatos munkáját. 

Maria Todte és Darnai János plébános 
Fotó: Olvasónk/Auerbach Rebeka

A gazdag programban kórusok, táncegyüttesek mutatták be német őseik tánc- és dalkincsét. Fellépett a Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes, az Úrkúti és a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Veszprémi Deutschklub és a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyes Kar. 

A megbékélés kápolnája a kitelepítettek emlékére
Fotó: Olvasónk/Auerbach Rebeka

Az ízletes vacsora után – amelyhez a vadhúst a Bakonyerdő Zrt. ajándékozta – Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekara késő estig zenélt a helybeli és az elszármazott közönségnek. A rendezvényt – többek közt – a Hutta Germanica Egyesület és a Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület támogatta. 

Kiss Albertné/Németbánya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában