Csapadékvíz-elvezetés

2023.09.16. 07:00

Előrelépés a sümegi vízgazdálkodásban

Mint korábban lapunkban is megjelent, egy nyertes pályázatnak köszönhetően rendeződik az északkeleti városrészben a csapadékvíz-elvezetés kérdése. A beruházás kapcsán készült egy integrált települési vízgazdálkodási terv, amely a város egészére érvényes célokat is megfogalmaz, s több más mellett előre vetíti a település teljes területére vonatkozó csapadékvíz-gazdálkodási terv készítésének szükségességét.

Szijártó János

A sümegi önkormányzat ciklusprogramjában hangsúlyosan szerepel a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, amihez a település engedélyes tervekkel rendelkezik. A felvételen a 84-es számú főútvonal fölötti terület egy része látszik Fotó: Szijártó János

Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat. Mint kifejtette, a legfőbb sümegi célokat a település Településfejlesztési koncepció című tanulmánya foglalja össze, miszerint a 2030-ig terjedő időszakra kijelöli a város helyét a megyei és a járási településhálózatban, bemutatja társadalmi, gazdasági, táji, természeti és épített környezetének jövőbeni állapotát. – Konkrét vízgazdálkodási célok nem jelennek meg ebben a dokumentumban, azonban a településfejlesztéshez kapcsolódóan alapvető célnak tekinthető a csapadékvíz-visszatartás és -hasznosítás, a közműfejlesztés, valamint az ökológiai, táj- és természetvédelmi vízhasznosítás és -rendezés lehetőségének megteremtése kül- és belterületen egyaránt. A település vízgazdálkodással összefüggő erősségei között meg kell említeni, hogy az önkormányzat ciklusprogramjában hangsúlyosan szerepel a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése. Ehhez a település engedélyes tervekkel rendelkezik, ráadásul a víz- és szennyvízelvezetés tervezésénél a jövőbeli igényeket is figyelembe vettük – hangsúlyozta Végh László.

Végh László polgármester Fotó: Szijártó János

A vízgazdálkodással összefüggő nehézségekről is szólt a polgármester. Mint mondta, saját feladatait koordinálja, szervezi az önkormányzat, de ahol nem tulajdonos vagy kezelő, a ráhatása értelemszerűen kisebb. Hasonló a helyzet a területéhez tartozó, de más intézmény által kezelt létesítmények esetében. Tájékoztatójában kiemelte, hogy adott esetben kapacitásbeli problémát okozhat a nagy mennyiségű csapadék a szennyvíztisztító telepen, de a külterületi vízelvezetés sem ideális, mivel sok árkot beszántottak az elmúlt években. A csapadékvíz ügye azért is nehéz, mert a telkek, földterületek sok helyen magánkézben vannak. Azonban jelentős előrelépés történt ebben a vonatkozásban, hiszen egy 480 millió forintos, nyertes pályázatnak köszönhetően az északi városrészből vezetik el majd a vizet az egykori murvabánya területén kialakított tároló-szikkasztó medencébe. Az Élhető települések című felhívás részeként megvalósuló pályázat érinti a Báróházi, a Boróka, a Fehérkő, a Hegybíró, a Karolina, a Vadrózsa, a Várvédők és a Vincellér utcát, valamint a Mandula közt és a Panoráma-dombot, és várhatóan 2025 májusára készül el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában