Megismerték az EKF programot és a fejlesztéseket is

2023.07.07. 14:00

Kulturális diplomáciai értekezlet helyszíne Veszprém

A vármegyeszékhely adott otthont a kulturális diplomaták hagyományos nyári értekezlete második napjának pénteken.

Marton Attila

Külföldről is jelentős az érdeklődés az EKF programok iránt - hangoztatta Porga Gyula

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A diplomáciai értekezlet résztvevői – a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és kulturális attaséi – a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot ismerhették meg. A tanácskozás résztvevőit Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntötte a Laczkó Dezső Múzeumban. Kiemelte, a programsorozat célcsoportjai a helyi lakosok, valamint a hazai és a nemzetközi közvélemény volt. Úgy vélte, a januári megnyitón részt vevő 25 ezer vendég, a kulturális évad eseményein jelen lévő nagyszámú látogató bizonyítja, hogy sikerült megszólítani a hazai érdeklődőket. Azt, hogy külföldről is jelentős az érdeklődés a programok iránt, a térségben töltött vendégéjszakák száma támasztja alá: az adatok hatvan százalékkal haladják meg a tavalyi év hasonló időszakának mutatóit. 

Utóbbi kapcsán a polgármester köszönetet mondott azért, hogy az elmúlt egy évben 16 Liszt Intézetben mutathatták be az EKF-programsorozatot, amelyek a kulturális évad nemzetközi ismertségének növelésében is fontos szerepet játszottak. Porga Gyula leszögezte, vannak olyan jó gyakorlatok – például a 116 önkormányzat közötti együttműködés, vagy az, hogyan lehet új funkciókkal megtölteni korábban használaton kívüli épületeket – az EKF-projektben, amelyek példaként szolgálhatnak hazai és külföldi települések számára is. 

Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, a kétnapos tanácskozás első napján plenáris ülésen vettek részt a meghívottak a budapesti Hagyományok házában, a program második napján pedig Európa Kulturális Fővárosába szerettek volna ellátogatni. Kiemelte, a külföldön működő intézetekben igyekeznek helyzetbe hozni a vidéki Magyarország kultúráját. E folyamat részeként bevonják a vidéki városokat a kulturális diplomáciába: elsőként Debrecennel működnek együtt, és reményét fejezte ki, hogy később Veszprémmel is közösen dolgoznak majd. 

A kulturális diplomatáknak Mike Friderika programfejlesztésért felelős igazgató és Bucz Júlia nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzser, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. munkatársai beszéltek az EKF-projektről. A vendégek ezután tanácskozáson, majd városnézésen vettek részt, amelynek során megtekintették az EKF-es programhelyszíneket és fejlesztéseket, valamint a várban történt kulturális beruházásokat. A szakemberek kurátori vezetéssel megnézték a Laczkó Dezső Múzeumban az Egry 140 kiállítást. 

A kulturális diplomáciai értekezletet minden évben megrendezik a Liszt Intézetek vezetőinek és más kultúrdiplomatáknak, akik a Kulturális és Innovációs Minisztérium által szervezett kétnapos találkozó alatt több szakmai előadást hallgathatnak meg a kulturális területet érintő aktualitásokról. MAR

Fotó: Nagy Lajos (07. 07.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában