Balaton

2023.07.14. 18:00

Az algák előfordul, hogy kiverik a biztosítékot

A Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium, a Fenntartható Fejlődés és Technológiák MTA Nemzeti Program és a Nemzeti Agykutatási Program keretében a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke tudományos előadóülést szervezett csütörtökön Algavirágzások, algatoxinok tavainkban címmel Tihanyban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Az előadások szünetében Vasas Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének vezetője készséggel állt lapunk rendelkezésére.

- Az elmúlt években egyre gyakrabban jöttek bejelentések különböző lokális algavirágzásokról a Balatonról – mondta kérdésünkre. - Rögtön szeretném hangsúlyozni, hogy ebben az évben a Balaton vízminősége, leginkább az időjárásnak köszönhetően tökéletes. Viszont az elmúlt években egyre gyakrabbá vált az, hogy egyes helyeken, strandok környékén nagyobb mennyiségben, viszonylag hosszabb időn keresztül algásodások jelentek meg.

Elmondta, felmerült a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke részéről, hogy tartsanak egy olyan előadói napot, amikor elemzik a nemzetközi trendeket, megbeszélik azt, hogy a világban miként állnak az algavirágzások. Mennyire veszélyesek ezek, milyen tévhitek vannak. 

- A Balaton teljes egészében, a nagyobb medencéiben erőteljes algásodás a 2019-es év kivételével nem nagyon történt – fogalmazott a szakember. - De például az elmúlt néhány év azt mutatja, hogy lokálisan, a part mentén megjelennek olyan algatömegek, amelyek a fürdőzők, a horgászok, illetve a különböző látogatók részéről kiveri a biztosítékot. Érdemes ezekkel a bejelentésekkel komolyan foglalkozni. Nagyon fontos ezt vizsgálni, mert amit esetleg egy kutató nem lát a rögzített mintavételi pontján, ezek az algásodások mégis jelen vannak.

Hangsúlyozta, nem mindig olyan nagy a probléma, hiszen sok esetben ezek a lokális alga megjelenések néhány órán át tartanak. Más esetben néhány napon belül szertefoszlanak.

Hogy milyen problémát okozhatnak? 

- Probléma a kékalga az édesvizekben – mondta Vasas Gábor. - Mindenféleképpen szeretném hangsúlyozni, hogy a tengeri, óceáni mérgezések, illetve az ottani megbetegedések akár kagylókon keresztül nagyon komolyak lehetnek, míg az édesvizekben a kékalgák elsősorban bőrirritációt, hasmenést és egyéb viszonylag nem feltétlenül gyorsan kialakuló rendellenességeket okozhatnak.

Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik legfontosabb az, hogy ha valaki lokális alga megjelenéseket lát, kerülje a fürdőzést. Ugyanakkor fontos, hogy a strandolók tudjanak zuhanyozni. 

- Az elmúlt években bekövetkezett lokális algamegjelenések, figyelmeztető jelek – folytatta az egyetemi tanár, aki a veol.hu kérdésére arról is beszélt, hogy az általános nagy algásodások, amelyek a '70-es, '80-as, '90-es években is jellemzőek voltak, nagyobb medencékben „gondolkoznak”.

- Mindig a nyugati terület, a nyugati térség az, ahol az algásodásnak a megjelenése nagyobb mértékű volt – mondta. - Ez mind a mai napig jellemző, mégis, az elmúlt években a keleti medence egyes strandjainál is előfordul.

Végezetül szót ejtett arról is, hogy az algavirágzás kialakulásának nagyon sok feltétele van.

- Alapvetően nagyon szeretik a melegebb vizeket, más fajaik pedig a hűvösebbeket – árulta el. - Amennyiben a tápanyagot sikerül visszafogni - akár a külső vagy a belső terhelést -, akkor az elszaporodás megakadályozható. A globális klímaváltozás következtében az időjárási paraméterek sajnos lehetővé teszik azt, hogy elegendő tápanyag szabaduljon fel és az adott kékalga tömegesen el tudjon szaporodni. Nagyon szép példa a tavalyi, meg az idei év. 2022-ben ilyenkor már nagyon sok helyen lokális algavirágzások voltak, és különböző algásodásokat figyeltek meg a fürdőzők is. Július 13-ig ilyen jelenség nem, vagy csak nagyon-nagyon elszórtan fordult elő.

Mint mondta, a Balaton egy összetett rendszer. Kérte, a még megmaradt természetes területeit és közösségeit, ha lehet, próbáljuk óvni, hiszen közvetett módon befolyással vannak az algavirágzásokra. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában