2022.05.10. 07:00
A kéknyelű bor népszerűsítése volt a célja a hétvégi rendezvénynek Badacsonytomajon
A kéknyelű bor, s rajta keresztül az egész ágazat népszerűsítése volt az elsődleges célja annak a kétnapos hétvégi rendezvénynek, amely Szegeden kezdődött, majd másnap Badacsonytomaj badacsonyörsi városrészében a Kárpátia Borház ünnepélyes felavatásával folytatódott.
A középen álló Krisztin N. László polgármester számít a borház részvételére a közelgő kéknyelűvirágzás ünnepén. A Kárpátia Borház külhoni magyar borászok piacra jutását segíti
Fotó: Szijártó János
Vasárnap délben Szabó Pál Csaba, a rendezvény fő szervezője, a borház ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket Badacsonyörsön. Beszédében elmondta, hogy az előző napon Szegeden szakmai konferenciát rendeztek, amelynek középpontjában a kéknyelű állt. Itt szó esett a kutatásokról, a marketingről, az állami szerepvállalásról.
Délután sétáló borkóstolót tartottak, amely országos szinten is kiemelkedőnek számít mind a részt vevő pincészetek, mind a bemutatott kéknyelű borok száma tekintetében. Szabó Pál Csaba a borház felavatása kapcsán azt külön kiemelte, hogy külhoni magyar borászok belső magyarországi integrációjával, piacra jutásával kívánnak foglalkozni, s ennek biztosítanak központi adminisztratív helyszínt. Ezzel együtt képzéseket, konferenciákat, valamint találkozókat rendeznek mostantól a Kárpátia Borházban. Az ügyvezető lapunk kérdésére elmondta, hogy a szakma jelenleg bizakodó, hiszen a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a borágazatot, emellett pedig a fogyasztói érdeklődés is optimizmusra ad okot.
A rendezvényen Krisztin N. László polgármester úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen szép küldetés helyszíneként Badacsonytomajra, illetve Badacsonyörsre esett a választás. Ezzel együtt már most jelezte, hogy számít a borház részvételére a közelgő kéknyelűvirágzás ünnepén, amely idén június 4-re esik.
A Kárpátia Borház ünnepélyes avatásán Borbély Zsolt Attila vezető borszakértő vezényelte le a bemutatott különleges kéknyelűk kóstolását, majd kötetlen beszélgetéssel, poharazgatással zárult a boros program.