Grófi biliárdházból iskolai étkező

2021.12.06. 07:00

Negyvenmillió forintos fejlesztés eredményét avatták fel Lovászpatonán

Az egykori grófi kastély felújításának utolsó ütemét is befejezték Lovászpatonán. Átadták az épületegyütteshez tartozó, közétkeztetési célokat szolgáló éttermet.

Rimányi Zita

20211214 Lovászpatona Közétkeztetési étterem átadása. Kovács Zoltán képviselővel Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

– Az ebédlő felújításakor a belső részek megszépültek, kicseréltük a nyílászárókat, bútorzatot vásároltunk és a hőszigetelés a helyére került. Bővítésre nem volt szükség, tizenhat négy székes asztalnál tudnak itt leülni a gyerekek, több mint hatvanan férnek el egyszerre. Két turnusban akár minden iskolás itt ebédelhet, a szociális étkezésben kedvezményesen részesülők, főleg helybeli idősek szintén ide járhatnak. Még a nyári szünet elején elkezdődött a kivitelezés, ami mostanáig tartott. Ám a nagy részével őszre végeztek, addigra csak inkább külső feladatok maradtak hátra. Így a munkálatok ideje alatt is lehetett használni a helyiséget, funkciójának megfelelően – sorolta Pintér Imre polgármester. Azt is megtudtuk tőle, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből csaknem negyvenmillió forintot nyertek erre a beruházásra. Ám a projekt megvalósítása közben kiderült, hogy tetőjavításra is kell pénzt fordítani, ezért az önkormányzat kiegészítette a költségvetését több mint kétmillió forinttal. Ennek az összegnek a támogatásként folyósítását már kérték; később bírálják el.

 

A felújított ebédlőben tudnak enni a gyerekek és az idősek. Az átadási ünnepségen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Pesthy Márton / Napló


 

A faluvezető tájékoztatásából kiderült, hogy a konyha felújítását már korábban elvégezhették, egy másik pályázati támogatás révén. Az előzményekről pedig érdemes tudni, hogy a faluban található grófi kastély mellett 220 esztendeje épült fel az a biliárdház, amit eredetileg szórakozási, pihenési célokkal alakítottak ki. Az 1880-as évek közepén, amikor a helyi katolikus templomot lebontották, felszentelték, hogy egy évig hitéletet folytathassanak benne. Átvészelte az I. és a II. világháború viszontagságait, az államosítást követően tiszthelyettesképzőt költöztettek ide. Katonai célokat szolgált, mintegy kétszáz tiszthelyettes állomásozott itt és nekik már konyhát alakítottak itt ki, kibővítették étkezőrészt ott, ahol ma is van az ebédlő. Később átadták az óvodának és az iskolának, ezek az intézmények ugyanis az egykor főúri tulajdonban lévő épületegyüttesben működnek. Emellett helyet kapott az objektumban bölcsőde, könyvtár és múzeum is. Az elmúlt öt-hat év sikere – a polgármester elmondása alapján –, hogy fokozatosan, részenként, pályázati segítség révén fel tudták újítani. Az ütemterv utolsó eleme a most átadott közétkeztetési étterem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában