2021.06.23. 14:00
Levendulaszüretet tartottak a Molnár Gábor alapítványnál
Levendulaszüretet tart a Molnár Gábor Műhely Alapítvány padragkúti intézményegysége. Az udvaron évek óta termő levendulát a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak gondozzák.
A megváltozott munkaképességűek kertészkedéssel és termeléssel is foglalkoznak Fotó: Györkös József
A levendula virága szörp készítésére is kiválóan alkalmas, ugyanis a termelés vegyszermentesen történik. Szabó Marianna rehabilitációs tanácsadó kérdésünkre elmondta, hogy az alapítvány foglalkoztatottjai az alkatrészek összeszerelése, a szőnyegszövés, a papírból használati és dísztárgyak készítése mellett kertgondozással, zöldség- és gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak. Ezekbe a tevékenységekbe forgatják vissza a levendula árát. A kert terményeit a gondozók és foglalkoztatottak közösen dolgozzák fel, majd fogyasztják el.
Nemrég szüretelték a földi epret, három nagy edénnyel gyűlt össze, majd egy részéből szörp készült, a többit fagylalttal keverve elfogyasztották. Hamarosan érik a mandarin, amely az idén kissé savanyúra sikerült, így gondolkodtak azon, hogyan tehetnék örömmel fogyaszthatóvá. Kitalálták, kandírozott gyümölcs készül abból.
Céljuk, hogy a foglalkoztatottak önellátási képessége fejlődjön, táplálkozzanak egészségesen, ezért tartósítószert nem használnak.
Friss hírek Veszprém Megyéből
- Augusztusban is jönnek a retró vonatok a Balaton partjára
- Balatonfüreden indult útjára az idei nyár első Kék Karavánja
- Emléktáblát avattak Balatonalmádiban a yacht klub és a földkerülő hajós tiszteletére
- Határvadászokat toboroznak a Művészetek Völgye Fesztiválon
- Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben