hadtörténelmünk legszomorúbb eseménye

2021.01.12. 20:00

Megemlékezés Balatonfüreden: hetvennyolc évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa

Több mint százezer magyar katona halt meg, tűnt el, vagy esett hadifogságba a második világháború oroszországi frontján, 1943. január 12-én, a mínusz negyven fokos orosz télben. Rájuk emlékeztek Balatonfüreden, az Ady Endre utcai Katona a hóban szobornál, kedden.

Kovács Erika

20210112 Balatonfüred a doni hősökre emlékeztek a Katona a hóban című emlékműnél Bóka István polgármester, Vancsura Miklós rendőrfőkapitány, Németh Szilárd őrnagy Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megemlékezés virágait helyezte el Bóka István polgármester, Vancsura Miklós rendőrkapitány és Németh Szilárd őrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet képviseletében a Katona a hóban szobornál.

Benedek György szobrászművész 2002-ben átadott alkotását a második világháborúban elesett áldozatok emlékére állították Balatonfüreden. A koszorúzáson részt vett mások mellett Hári Lenke és Holczer András alpolgármester.

Magyarország egyik legtöbb áldozatot követelő hadműveletéről, illetve hadtörténelmünk egyik legszomorúbb eseményéről eddig minden évben, január 12-én ünnepi műsorral emlékezett meg a város önkormányzata, melyre a járványhelyzet miatt idén nem volt lehetőség. Balatonfüred a jelenlegi körülmények között sem feledkezett meg a doni hősökről, akik között fürediek is voltak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megemlékezés alkalmából közzétették Fodor János plébános esszéjét a város honlapján, valamint a helyi újságban. A plébános az esszét az említett események apropóján írta.

A plébános beszédét pedig a Füred Televízió közvetíti, január 13-án. Máté P. Gábor Latinovits-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagja Illyés Gyula: Hullaevők című versét szavalja el a tévében, szintén január 13-án, amit lehet majd látni Balatonfüred közéleti, illetve kulturális internetes oldalán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában