Közösségi szolgálat az érettségihez járványidőszakban

Az érettségi vizsgák megkezdésének már évek óta feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, melynek gyakorlati megvalósításában változást hozott a koronavírus-­járvány.

Polgár Bettina

Bognár Anita kiemelte, a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban a diákok nagy többsége már 9–10. osztályban teljesíti a közösségi szolgálatot

Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A közösségi szolgálatot a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9–11. évfolyam alatt – ­hangsúlyozta az eduline.hu-nak nyilatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ha valaki a 2019–2020-as tanév végén érettségizik, és a hátralévő időszakban szeretné teljesíteni a közösségi szolgálatot, az Emmi azt javasolja, hogy csakis olyan jellegű tevékenységet válasszon, amely nem csoportos. Fontos azonban, hogy a koordináló tanár tudjon a kezdeményezésről, akár telefonon, akár digitálisan kapjon értesítést a szolgálat megkezdéséről, megvalósításáról.

– Az iskolák esetleg a digitális oktatás folyamatába is bevonhatják a diákokat a fennmaradt közösségi szolgálatos órák erejéig, online módon, melynek keretében a tanulók segíthetik, mentorálhatják diák­társaikat – tanácsolja a minisztérium. Ebben a formában személyes kontaktus elkerülésével is tudják teljesíteni a közösségi szolgálathoz szükséges órákat a fiatalok. A teljesítést (belső iskolai teljesítésként) az intézményvezetők saját hatáskörükben ellenőrizhetik, igazolhatják.

Bognár Anita, a pápai Petőfi Sándor Gimnázium intézményvezetője a Napló megkeresésére kifejtette, tan­intézményükben a diákok többsége 9–10. osztályban teljesíti a közösségi szolgálatot. Hozzátette, ez összefüggésben áll azzal, hogy a gimnáziumukban erre a területre is nagy figyelmet fordítanak.

– A kilencedik évfolyam elején a közösségi szolgálatot szervező pedagógus osztályfőnöki óra keretében tájékoztatást ad a diákoknak a közösségi szolgálat céljáról, a megvalósítás lehetőségeiről, módjáról és feltételeiről. A diá­kokat folyamatosan emlékeztetjük, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget a közösségi szolgálat elvégzésére. Iskolánkban van közösségi szolgálatos faliújság, ahol az ezzel kapcsolatos híreket olvashatják a tanulók, illetve itt megtalálják a partnerintézmények listáját is. Amikor érkezik egy-egy megkeresés és rendkívüli lehetőség adódik, arról az osztályfőnökök által, illetve az iskola belső hírcsatornáin keresztül tájékoztatjuk a diákjainkat – mutatott rá Bognár Anita.

Bognár Anita kiemelte, a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban a diákok nagy többsége már 9–10. osztályban teljesíti a közösségi szolgálatot Fotó: Polgár Bettina/Napló

Megjegyezte, tanulóik az iskolán belül is végezhetnek közösségi szolgálatot, ­például kulturális és sportrendezvényeken vagy a tanév eleji tankönyvosztásnál. – Nyitottak vagyunk a megkeresésekre, illetve a gyerekek ötletei, kérései kapcsán felvesszük a kapcsolatot újabb és újabb helyszínekkel, így már több mint száz partnerünknél teljesíthetik a diákok a közösségi szolgálatot. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanulók döntő többsége már az alsóbb évfolyamokon teljesíti az 50 órát – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzáfűzte, természetesen mindig akadnak ráérősök, akik az utolsó évre hagyják ezt a feladatot, de szerencsére ez nagyon kevés esetben fordul elő.

– Azok a végzősök, akik még nem teljesítették, valóban nehéz helyzetben vannak, hiszen a legnépszerűbb helyszíneken, például az óvodákban, az általános iskolákban, a művelődési házakban most nem végezhetnek közösségi szolgálatot. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy további olyan helyszínekkel vegyük fel a kapcsolatot, ahova most is tudnak menni a diákok. Amint bármilyen lehetőség tudomásunkra jut, tudatjuk az érintettekkel: ilyen például közösségi szolgálat teljesítése telefonos ügyfélszolgálati tevékenységgel – mondta Bognár Anita.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában