Minden tiszteletet megérdemelnek

2020.11.19. 16:00

Hadisírt avattak Alsóörsön

Életüket adták Magyarországért, a szabadságért – hangsúlyozta egyebek mellett Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a második világháborúban elhunyt magyar katonák síremlékének felavatásán a helyi temetőben a minap.

Kovács Erika

20201117 Alsóörs, temető, hősi emlékmű avatás. Beszédet mondott Csiszár Lehel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az emlékhely kialakítását a helybeli Csiszár Lehel kezdeményezte, majd a nemes ügy mellé állt a Honvédelmi Minisztérium (HM), Kontrát Károly országgyűlési képviselő, az önkormányzat és sok civil is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Minden tiszteletet megérdemelnek! – vélekedett a polgármester, majd a hősi halottak példája nyomán kiemelte az odaadást, az önzetlenséget és az önfeláldozást. Úgy fogalmazott, ezeket az embereket hiába várta haza a család, hiányuk örök sebhely a településeken is, ahonnan származtak.

Hebling Zsolt méltatta az alsóörsi Csiszár Lehel munkáját, aki hosszas munkával felkutatta a nyughelyet, majd mások segítségével, illetve saját anyagi lehetőségeivel is emléket állított a temetőben.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Illésfalvi Péter, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze egyebek mellett felidézte a háború eseményeit, és külön kitért a Balatonnál történt harcokra. Elmondta, az öt hősi halott, akiknek most emléket állítottak az alsóörsi temetőben, Szentkirályszabadjánál halt meg 1945. március 21-én.

Csiszár Lehel, aki felkutatta a háborúban elhunytak maradványait, arról beszélt, hogy régóta foglalkozik hadisírok gondozásával, kutatásával, mert – ahogy fogalmazott – az a legkevesebb, hogy ezeknél az emlékhelyeknél leróhassa tiszteletét az utókor. A múltidézés után az egyházi vezetők felszentelték, illetve megáldották a sírt, ahol a megjelentek koszorúkat helyeztek el. Így rótták le tiszteletüket Kovács Lajos, Kálmán János, Varga István, Varga József és Bódis Mihály emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában