Bárki süthet benne

2020.10.06. 11:30

Közösségi felajánlásokból épült szabadtéri kemence Vilonyán

Felavatták a település új szabadtéri kemencéjét szombaton a Séd parkban. Az ünnepségen kulturális műsorral és finom falatokkal várták az érdeklődőket.

Horváth Virág

20201003 Vilonya Séd Park. Fésüs Sándor polgármester mutatja az elkészült falukemencét Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bárány- és sertéshús sült abban a gyönyörű szabadtéri kemencében szombaton délután, amely nemrég készült el, és amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel a vilonyaiak.

Fésűs Sándor, a település polgármestere elmondta, nagyon büszke arra, hogy ilyen összetartó közösség része lehet, hiszen az önkormányzatnak csak kis mértékben kellett a kemence árát kipótolnia, minden mást a helyiek finanszíroztak közösségi adakozásból.

– Minden év márciusában felköszöntjük a település hölgy lakóit a nemzetközi nőnap alkalmából, és erre egy összeszokott baráti társaság vállalkozik minden évben, a Vilonyai Nőnapi Színkör. Az idei évben a próbák során fogalmazódott meg bennük az az ötlet, hogy társadalmi munkában építsünk a Séd parkban egy szabadtéri kemencét – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Az ötletgazda Tóth Árpád kemenceépítő volt, aki felajánlotta, hogy szabadidejében megépíti a szabadtéri kemencét, az alapanyagokat pedig a közösség finanszírozta. – Rengeteg anyagi támogatást kaptunk, és nagyon jó volt látni, ahogy megmozdul a közösség. Mindenki segített abban, hogy ez megépülhessen. Reméljük, hogy ez lesz a Séd parkunk éke, egyúttal mindenkit arra buzdítunk, hogy használja bátran – jegyezte meg Fésűs Sándor.

Tóth Árpád és Fésűs Sándor finom falatokkal várta a helyieket Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szabadtéri kemencét bárki használhatja akár családdal vagy barátokkal, sőt, a polgármester a környező településeknek is felajánlotta a lehetőséget.

Tóth Árpád, a kemence megalkotója bemutatta a nem mindennapi építményt. Mint mondta, a kemence tartalmaz egy hagyományos sparheltet, egy beépített sütő részt, továbbá egy munkapultot, egy grillező részt, mindemellett pedig készült hozzá egy mobil tála-

ló is.

A kemenceavató ünnepségen fellépett a Vilonyai Népdalkör bordalcsokorral, valamint a Petőfi Színház tagja, Módri Györgyi és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze, Keller János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában