"Megható, ahogy az emberek mellénk álltak"

2020.01.12. 07:00

Emberfeletti küzdelem: ritka rákbetegségben szenved Zoli

Anya, rákom van! Egy világ omlott össze bennem, amikor felhívott a Tárnokon élő, 41 éves fiam ezzel a szörnyű hírrel – avat be a család sorsába a Hidegkúton élő Vörös Józsefné Katalin, az édesanya, szemében aggódással, bizakodással, reménnyel.

Kovács Erika

Zoltán gyönyörű családjával Tárnokon

Fotó: család

- Ma is emlékszem, ragyogó tavaszi nap volt, a kertben dolgoztam, de a világ sötétbe borult körülöttem. A fényt most egy izraeli kezelés jelenti, amiért gyűjtést indított nemrég Nikoletta, a menyem a közösségi oldalon. Ez szó szerint az életet jelenti nekünk, az összefogás, az emberek szeretete rengeteg erőt ad. Zoltánnak négy kisgyermeke van, és ritka, rendkívül agresszív nyirokrákban szenved.

Karján a féléves kisfiúval fogad Nikoletta anyósáék hidegkúti házában. Az ikerpárból a másik apróság már alszik, vele édesanyja próbálkozik még, aztán ő is álomba zuhan, és a kisszobába viszik testvére mellé. A 2,5 éves Fruzsina édesapjával otthon van, Tárnokon. A 11 éves kislányt, aki Zoltán első házasságából való, szintén imádják, és sokat velük van. – Kötelességtudó, jó tanuló gyerek volt Zoltán. Veszprémben járt iskolákba, a Lovassy gimnáziumban végzett informatika szakon, majd onnan ment a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára. Kitartó, okos emberként célokat tűzött maga elé, amelyekért keményen dolgozott, küzdött, így amit akart, elért, megvalósított. Kedvelte a motorozást, rengeteget túrázott, mindig egészségesen, sportosan élt, egy ideig vegetáriánus volt. Elvégzett egy jógatanfolyamot is, ahol oktatói képzettséget szerzett. Mindemellett hívő, katolikus család vagyunk – beszél az előzményekről Katalin.

- Nagy boldogságban együtt töltötte a húsvéti ünnepeket a család itt, a szülői házban, 2018 áprilisában, amikor a kis Fruzsina első születésnapját is ünnepeltük – tekint a múltba Katalin, majd így folytatja: – Zoltán együtt tornázott Nikivel a teraszon, mindketten egészségesen éltek, sportoltak. Jó volt rájuk nézni, kicsattantak az egészségtől, minden a lehető legnagyobb rendben volt.

Niki anyósáékkal, Katival és Józseffel beszélt férje betegségéről és emberfeletti küzdelmükről Fotó: Kovács Erika/Napló

Aztán alig egy hét múlva, amikor az asszony a kertben dolgozott egyszer csak hívta a fia telefonon, és Katalint derült égből villámcsapásként érte a hír: fia először azt közölte vele, hogy aortatágulata van, de egy óra múlva ismét hívta édesanyját az új diagnózissal, miszerint tágulata nincs, de egy daganatot találtak a mellkasánál. – A világ elsötétült körülöttem, azonnal telefonáltam a férjemnek a borzalmas hírrel, és nem akartuk elhinni, hogy ez velünk megtörténhet – néz maga elé némán Katalin.

- Emlékszem, síelni mentünk Zolival még 2017 decemberében, amikor váratlanul belázasodott, és nem akart meggyógyulni – veszi át a szót Niki. A fiatal nő így meséli tovább, hazautaztak, Zoli otthon is járt edzeni, de minden alkalommal újra belázasodott. Aztán egy idő után éjszaka is izzadt, és a következő évben, április elején elkezdett fájni a mellkasa. Elment a háziorvoshoz, ahol elsőre aortatágulatot állapítottak meg nála. Néhány óra múlva a CT-vizsgálaton viszont kiderült, tágulat nincs, de sajnos egy tumor van. A szövettani vizsgálat után megtudták, hogy Zoli egy nagyon ritka, rendkívül agresszív nyirokrákban szenved. Azt is közölték velük, hogy ez egy nagyon jól gyógyítható betegség. Aztán három kemoterápiás kezelés után teljesen eltűnt a tumor, és a biztonság kedvéért még több kezelés várt rá, az utolsókat 2018 augusztusában kapta meg.

- Ekkor iszonyú nehéz döntés elé kerültünk. Még akartunk gyermeket, Zoli tünetmentes volt, és úgy tudtuk, ez a tumor általában nem újul ki. Emlékszem, akkor nagyon boldogok voltunk, az életre szavaztunk, és terveztük a család bővítését – fogalmaz Niki, aki rövidesen terhes is lett. Úgy mondja, akkoriban teljesen szürreális párbeszédeket folytattak életről és halálról, mert Zoli többször megkérdezte tőle, mi lesz, ha mégis kiújul a betegsége, és ő egyedül marad a gyerekekkel. A sötét gondolatokat aztán együtt hamar elvetették. Niki így folytatja tovább: a rákbetegeknek háromhavonta kell járni vizsgálatra, ami Zolinál időről időre nagyon jó eredményt mutatott. A harmadik alkalommal viszont, amikor az ikrekkel 2019 áprilisában Niki hat hónapos terhes volt, egy vizsgálat után telefonon hívta a férje, és azt kérdezte tőle, hogy ül-e?

– Akkor kihúzta a sors a lábunk alól a talajt. A vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy nemcsak kiújult, hanem nagyon ki is terjedt a férjem betegsége. Három hónap alatt visszanőtt egy akkora tumor a mellkasába, amilyen az elején volt, és több szervnél áttét is kialakult – sorolja könnyezve Niki. Közben megtudták, akinél ez a betegség kiújul, nem számíthat sok jóra. Elkezdődött egy újabb gyógyítás, és a második kemoterápiás kezelés után Zoli nem tudott bemenni a munkahelyére. Nagy szerencse, hogy ott ezt jól fogadták, nem váltak meg tőle, hanem mellé álltak, és ha jól van, ma is informatikusként otthonról dolgozik, ami neki pszichésen is sokat jelent.

Niki a kezelések alatt már hatalmas pocakkal járt be férjéhez a kórházba, az orvosok mindent megtettek, amikor Zoli 2019 őszén az interneten váratlanul talált egy gyógymódot Amerikában. Kikérték természetesen orvosaik véleményét arról, hogy nála ez működhet-e, és azt a választ kapták, hogy igen. Ekkor telefonon a „nyakukba vették” a világot, de számukra megfizethetetlen, csillagászati kezelési költségekkel találkoztak, több száz millió forintról beszéltek nekik. Ezért, utolsó reményként, Niki a közösségi oldalon, december 9-én elkezdte a gyűjtést.

Közben megtudták, hogy Izraelben az említett kezelés 80 millió forintba kerülne, ahonnan a napokban visszajeleztek nekik, hogy mehetnek, ha tudják viselni a költségeket. A gyógyítás megkezdésére viszont minél előbb nagy szükség lenne. Január 26-án mehetnének, jelenleg mintegy 50 millió forintot sikerült összegyűjteniük. Versenyt futnak az idővel, Zoli most a körülményekhez képest jól van, kezelésekre jár a kórházba, december közepétől egy hónapon át ott volt, szentestére, néhány órára hazaengedték, akkor találkozhatott a családjával. Őssejt-transzplantációt is megpróbáltak nála, de Zoli állapota miatt ez sajnos nem vezetett eredményre.

Zoltán gyönyörű családjával Tárnokon
Fotó: a család

- Hogy miből merítek erőt? Az életből, a reményből – fogalmaz a fiatal nő. Hozzáteszi, ha nem tenne meg mindent, élni sem tudna. – Ez egy végjáték, és a végén minden jóra fordul! Zoli nagyon fegyelmezett beteg, tele bizalommal, küzdelemmel. Meg kell ugorjuk az akadályt! – mondja tele reménnyel Niki, aki arról is beszél, hogy számára sokkot jelentett kiállni ország-világ elé, és elmondani, hogy milyen súlyos betegségben szenved a férje, és a gyógyuláshoz nekik nincs elegendő pénzük, ahhoz mások segítségére van szükség, ami szó szerint az életet jelentheti.

- Nagyon megható, ahogy az emberek mellénk álltak, régi, eltűnt barátok, ismerősök, idegenek, kisgyerekek, akik a szüleiktől azt kérték, hogy a karácsonyi ajándékra szánt pénzzel Zoli gyógyulását segítsék. Nincsenek szavak arra, ahogy árad a férjem felé a rengeteg energia és szeretet! Korábban nem szokott sírni Zoli, de az emberek összefogásán bizony sírt a férjem – temeti arcát a kezébe Niki. Közben beszűrődik, ahogy a másik szobában József, a nagypapa is sír. Kati közbeveti, az is nagyon megható, hogy falujukban a kis jövedelmű nyugdíjasok is melléjük álltak.

József közben bejön, és elmondja, korábban ők segítettek másokon. A fia egy, a cunami miatt árván maradt thaiföldi kisgyereket sokáig támogatott, és az adója egy százalékát is mindig rákos kisgyermekeknek adta. Hát nem a sors fintora ez? – néz kérdőn maga elé.

- Úgy könnyű élni, ha nincs probléma, és az ember apró dolgokon problémázik. Ilyenkor az ember átértékel mindent, a szeretet, az emberek ereje, az összefogás mindennél fontosabb érték! – mondja Niki, aki a kérdésre, hogyan élnek majd öt-tíz év múlva, úgy fogalmaz, a gyerkőcökkel túrázni fognak, és nagy boldogságban él együtt a család.

Ha segíteni szeretne a családnak, az alábbi módokon utalhat számukra:

Alapítvány neve: Itthon-Otthon Alapítvány

Magnet Banknál vezetett számlaszám: 16200223-10054653

Megjegyzés: Zoli

PayPal: https://www.paypal.me/saveZoli

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában