2019.10.08. 11:00
Szüreti vigadalom és gombás ételek versenye Sümegen
A Szüreti vigadalom keretében Veszprém megye értékeinek napját is rendezték a Palotakertben. A Bakony és Balaton ízei – gasztroünnepen a gombaételek főzőversenye sem maradhatott el.
Cseh Tamás (balról) csapata, a Veszprémi betyárok tokányt készítettek sertéslapockával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Amellett Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Értéktár Bizottsága immáron negyedik alkalommal adta át az adott naptári évben megyei értéktárba felvételt nyert értékek javaslattevői számára a díszoklevelet és a Veszprém megye értéke logóval ellátott plaketteket, táblákat.
Elismerést kapott agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában Horn Miklós növénynemesítő kandidátus életműve és a nemesített „Lovászpatonai” növényfajták, az ipari és műszaki megoldások kategóriában a tési szélmalmok, a kulturális örökségek kategóriájában Nagy Sándor festő- és üvegművész, grafikus- és textilművész életműve, Nesó Sándor csont-, szaru-, fafaragó pásztorművészete, a Békássy-Hollán Sírkápolna, A plébániatemplom Maulbertsch-freskói, a Vadvirág Néptáncegyüttes és utánpótlás csoportjainak tevékenysége, továbbá a Veszprém Megyei Príma Díj.
Az épített környezet kategóriában Sümeg város erődítményrendszere, a Vár és a Sümegi Püspöki Palota. Az ünnepen lehetőség nyílt a helyi termelők, kézművesek, alkotók és előadók számára a bemutatkozásra, de Veszprém megye egész területéről érkeztek értékőrök és értékteremtők. Alkotásaikkal, kézműves bemutatóikkal hozzájárultak a hagyományápolás, a települési értékek gyűjtése mint Kárpát-medencei mozgalom bemutatásához.
Ugyanakkor a Hungarikum Mozgalom missziójának bemutatása és a nemzeti identitástudat erősítése mellett idén először megjelent egy új kezdeményezés, amely a térség közösségi életére hivatott hatást gyakorolni.
Nevezetesen Veszprém megye jellegzetes gasztronómiai termékeinek: a Bakony erdeinek gombái, a Balaton-parti ízek, és a híres borvidékeink folyékony kincsei prezentálásával hirdette az esemény a Veszprém megyei patriotizmust. A szervezők célja, hogy hagyományt teremtsenek és kezdeményezésük a jövőben Kárpát-medencei szintű eseménnyé emelkedjen.
A főzőversenyen a Veszprémi betyárok Cseh Tamás vezetésével szemcsésnyelű fenyő tinóru és vörösesbarna nyálkás gombából tokányt készítettek sertéslapockával úgy, ahogy anno Savanyú Jóska szerette. A Négyes számú veszprémi csapat két fiatal lánytagja baconos, sajtos, gombás, tejszínes tésztát készített kifőtt tésztával.
A veszprémi Konyhatündérek gombakrémlevessel, tejszínes gombamártással és krokettel, valamint gombás velős pirítóssal várták a zsűrit. A sümegi csapat, a Gyüttmentek tagjai egy munkahelyről érkeztek családi erősítéssel. Első alkalommal főztek, alkalmi konyhájukban tócsi készült, gulyás főtt, és tojásos rántotta sült csiperkével, sötét érdestinóruval és vargányával.