fesztivál zircen

2019.07.20. 07:00

Ligetet és túrautat adtak át Reguly Antal emlékére

A négynapos Reguly-fesztivál keretében, ünnepélyes keretek között adták át Zircen, a Barátság parkban a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület által megálmodott és támogatók közreműködésével létrehozott Reguly-ligetet, valamint az Erdély Baráti Kör Egyesület révén kialakított Reguly Antal-emlékutat.

Kelemen Gábor

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjainak különleges produkciója Fotó: Kelemen Gábor

Fotó: Kelemen Gábor

Április elején egy hársfát ültettek a finnbarátok a Barátság parkban a város leghíresebb szülötte, a néprajztudós, nyelvész Reguly Antal születésének 200. évfordulója alkalmából, majd szorgalmas munkával, támogatóik segítségével pihenőpadokat, asztalokat helyeztek ki, a ligetet pedig Regulyról nevezték el, hosszú útját térképes tábla mutatja, az emlékére ültetett hárs közelében pedig a rokon népek terebélyes „családfája” pompázik.

– Reguly több ezer négyzetkilométernyi területet járva kilenc rokon nép nyelvét tanulmányozta. Ez a liget a Barátság park szívében jelképezi ezt a területet. Élete legfontosabb két helyszíne találkozik itt: a gyökerei Zircen, kiteljesedése a világban, a rokonokat kereső és találó ember szent ligetében – mondta megnyitóbeszédében Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke. Meggyőződésünk, hogy ezzel az ígéretesen növekedő, évente virágba boruló, egyre terebélyesedő fával állíthatunk legméltóbban eleven emléket Regulynak – tette hozzá.

Az elnök asszony hangsúlyozta, a Reguly-liget létrejöttében találkozott ötlet, segítőkészség, közös akarat és önzetlenség. Méltó összefogás jött létre Regulyért, Regulynak. A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület jelképes ajándékkal fejezte ki köszönetét támogatóinak.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjainak különleges produkciója Fotó: Kelemen Gábor

Kettős jubileumnak állít emléket az Erdélyi Baráti Kör Egyesület által létesített túraút, melynek ünnepélyes átadására szintén a Barátság parkban került sor. – Szinte adta magát az ötlet, ha már az idei évben ünnepli Zirc a várossá nyilvánításának 35 éves évfordulóját és Reguly-emlékév is van, akkor jelöljünk ki egy 35 kilométeres túraútvonalat a városi rang elnyerésének emlékére, ami Zircről indul, ide is ér vissza, és viselje ez az út a Reguly Antal-emlékút nevet – ismertette az előzményeket Koósné Stohl Ilona, a szervező egyesület tagja.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tizennégy tagja három külső segítővel három hét alatt tizenegy napon át végezte a kijelölést és a festést. A két turistabot közé kifeszített, piros háromszög jelzéssel díszített szalagot Ottó Péter polgármester és Horváth István, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület elnöke vágta át, jelképesen átadva az utat a rendeltetésének.

A turistaút megnyitását követően a vendégeknek egy-egy nemzeti szalaggal átkötött búzakalászcsokrot nyújtott át Ujvári Ivett, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagja.

Ottó Péter polgármester pohárköszöntőjében példaértékűnek nevezte azt a civil összefogást, amely ezen a napon és ennek eredményében is megmutatkozott. Reguly Antallal kapcsolatban úgy fogalmazott: elhivatott, kitartó, céltudatos kutatómunkája során nagyon sok olyan tulajdonsága megnyilvánult, amely a ma embere számára is ugyanolyan fontosnak kell, hogy legyen. Születése után kétszáz évvel is képes volt arra, hogy megmozgassa Zirc közösségét.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai az évforduló alkalmából Reguly Antal sírjához is ellátogattak a Fiumei úti temetőbe, rendbe tették, s virágba borították azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában