dominált az olaszrizling

2019.02.10. 20:18

Jubileumi bormustrát tartottak Csopakon

Már nagy hagyománya van a helyi szőlőtermelők bormustrájának. Idén húsz borfajtát neveztek be, többségük olaszrizling volt. A rendezvényt a Sáner János Kertbarát Kör szervezte a kultúrházban.

Szendi Péter

Bánfi László (jobbra) a kör programját ismerteti

Fotó: Szendi Péter

A jelenlévőket Frick Attila elnök köszöntötte.

– 2005-től tartunk újbormust­rát. A bortermelők most bemutatják a 2018-as évjáratú boraikat. Ezután Englert Dezső, a Paloznaki Borklub elnöke szakmai véleményt mond a borok minőségéről, állapotáról, majd további borkezelést javasol.

Bánfi László, a szervezet alelnöke ismertette a Sáner János Kertbarát Kör első negyedévi programját, melyből megtudhattuk, hogy nyílt előadást rendeznek a kultúrházban február 13-án, szerdán délután. Takács Ferenc kertészmérnök-tanár, gomba- és gyógynövényszakértő, oktató a gyógynövények gyűjtéséről, termeléséről beszél. Ugyanakkor lesz február végén pincelátogatás borkóstolással. Márciusban szakmai bemutatónapot tart Szekendy Alajos kertészmérnök a szőlő és a gyümölcsfák metszéséről a birtokán. A tavaszi közgyűlésen a negyvenkét éves civil szervezet új elnökséget választ.

Bánfi László (jobbra) a kör programját ismerteti Fotó: Szendi Péter

A bormustrán a borok nagy része olaszrizling volt, de megtalálható volt még a merlot, a cserszegi fűszeres, az otelló, a chardonnay és a cuvée rozé is. Englert Dezső évek óta részt vesz a rendezvényen, mindig örömmel jön Csopakra.

– A tavalyi évjárat egészséges, érett szőlőt adott. Az ebből készített borok tükrözték ezt a minőséget, de voltak olyan erjedési gondok, melyekre felhívtuk a figyelmet. Tavaly magas volt a cukortartalom, erre is oda kellett volna figyelniük a borosgazdáknak. Összességében jó minőségű borokat mustráltunk. Szerencsére az igazi csopaki íz és illat érződött több borban is.

Az idei újbormustra vacsorával, borozgatással és baráti beszélgetéssel zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában