Derűs tudásszerzés

2019.01.15. 07:00

Játék és tudomány jutott főszerephez a Babucsa Civil Házban

A Bakonyi Csillagászati Egyesület rendhagyó foglalkozással várta a tudományra szomjazó oszlopos egyesületi tagokat és az újonnan érkező érdeklődőket január első hetében a Babucsa Civil Házban.

Borsos Renáta

A játékosok az űrkutatással-csillagászattal kapcsolatos fogalmakat sokszor rajzolással határozták meg Fotó: Borsos Renáta

A csillagászok a hagyományaikhoz ragaszkodva idén is megtartották az Astro Activity vetélkedőt, mely során a játékosoknak az űrkutatással-csillagászattal kapcsolatos fogalmakat körülírással, rajzolással vagy mutogatással kellett meghatározniuk. A mókás játék végére, az Időlordok csapata győzött. Természetesen a többieknek sem volt okuk a panaszra, hiszen mindenki örülhetett egy kis meglepetésnek. Könyvjutalmak és poszterek is gazdára találtak.

A játékos tudásszerzés mellett a komoly és érdekes előadás sem maradt el. Ivanics-Rieger Klaudia a csillagászat és a régészet kapcsolatát tárta fel a hallgatóság előtt. Klaudia olyan ismertebb elemek vizsgálatával kezdte beszámolóját, mint a Stonehenge, az egyiptomi piramisok, és a maja-tolték piramistemplom, a Chichén Itza. Mindezek mellett olyan különlegességeket is bemutatott, mint a Nebrai korong, vagy az antiküthériai szerkezet és a bayeux-i faliszőnyeg. A két legérdekesebb lelet közül az egyik a Stonehenge volt, melyhez Horváth Ferenc amatőr csillagásztól nemrég kapott az egyesület egy makettet, mely még évtizedekkel ezelőtt készült. Lefestették és újra lakkozták a méretarányos modellt mellyel prezentálják a téli és nyári napfordulót.

A játékosok az űrkutatással-csillagászattal kapcsolatos fogalmakat sokszor rajzolással határozták meg Fotó: Borsos Renáta

Másik érdekesség a Nebrai korong kicsinyített, de pontos replikája volt. Sikerült az előadást kézzelfoghatóbbá tenni. Az idei első összejövetelen Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke számba vette az eddigi történéseket. Az est a Hold és az Orion-köd szemrevételezésével zárult, melyet Surányi Zoltán egyesületi tagnak köszönhetett a társaság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában